Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Επιχρίσεις Όψεων-Επενδύσεις Εξωτ. Επιφανειών / ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Επένδυση όψεων με ξύλο, μέταλλο, γυαλί

/Images/Articles/Επένδυση_με_πλέξιγκλας.jpg
/Images/Articles/Επένδυση_με_πλέξιγκλας_2.jpg

Η εξωτερική επένδυση των όψεων των κτιρίων είναι μια τάση πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Όσο περιορίζεται ο διαθέσιμος χώρος δόμησης στις πόλεις, γίνεται πιο δύσκολο να αναδειχθεί ένα κτίριο. Με τη σωστή επένδυση όμως, κάθε κτίριο μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, επενδύονταν κυρίως κτίρια δημόσιου χαρακτήρα που διέθεταν αρκετό όγκο, ενώ δεν είχαν εξώστες. Τα συνηθέστερα υλικά που χρησιμοποιούνταν ήταν το μάρμαρο, ο γρανίτης και το γυαλί. Πρόκειται για υλικά που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα μας, που όμως δεν είναι ικανά να καλύψουν τις αρχιτεκτονικές τάσεις της εποχής. Από την άλλη, τα συμβατικά κτίρια ( π.χ. πολυκατοικίες) έχουν πιο σύνθετες όψεις λόγω των ανοιγμάτων και των εξωστών, οπότε τα υλικά αυτά δεν μπορούν να βρουν εύκολα εφαρμογή. Υπήρχε όμως η ανάγκη να γίνουν τα κτίρια των πόλεων πιο οικεία.

Σταδιακά, οι όψεις των κτιρίων έχουν αρχίσει να αποκτούν φαντασία χρησιμοποιώντας τεχνικές παραδοσιακές, βιομηχανικές, ή ακόμα και προσαρμόζοντας στοιχεία που δανειζόμαστε από άλλες χώρες. Έτσι μπορούμε πλέον να δούμε όψεις από εμφανές σκυρόδεμα, από εμφανή οπτοπλινθοδομή, ή επενδεδυμένες με κεραμικά πλακίδια και πλάκες ή με υαλότουβλα. Οι επενδύσεις από ξύλο, μπορούν να δώσουν σε ένα κτίριο φιλική όψη. Τα μεταλλικά φύλλα είναι ένα ενδιαφέρον υλικό, γιατί διαμορφώνονται σε πολλούς σχηματισμούς (διάτρητα, κυματοειδή κ.λ.π.) και έχουν σχετικά εύκολη εφαρμογή. Υπάρχει ακόμα και η επιλογή επένδυσης μιας όψης με φωτοβολταϊκά συστήματα. Φυσικά η επένδυση όψεων με φυσική πέτρα κυριαρχεί στις μη αστικές περιοχές και δεν γίνεται πια μόνο στους παραδοσιακούς οικισμούς.

Υπάρχει πλέον μεγάλη ποικιλία στα υλικά, και αναπτύσσονται διαρκώς νέες τεχνολογίες που τα καθιστούν πιο ανθεκτικά και πιο οικονομικά. Παράλληλα, όσο εξασκούμαστε στη χρήση των υλικών αυτών, γινόμαστε πιο επιδέξιοι και πιο τολμηροί στο συνδυασμό τους. Έτσι μπορεί κανείς να εντοπίσει κτίρια όπου συνδυάζεται το ξύλο με το εμφανές σκυρόδεμα ή με μεταλλικά στοιχεία, χωρίς αυτό να φαίνεται ακαλαίσθητο. Δεν είναι πια απαραίτητο να επενδυθεί ένα κτίριο στο σύνολό του, μπορεί να επενδυθεί μόνο μία όψη ή τμήμα αυτής. Επιπλέον, υπάρχουν πια αρκετά εξειδικευμένα συνεργεία για την εφαρμογή των περισσότερων υλικών. Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε, ότι η επένδυση των όψεων δεν αφορά αποκλειστικά πολυτελείς κατασκευές.

Οι όψεις ενός κτιρίου, είναι στην πραγματικότητα ένας λευκός καμβάς. Ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετούν πρακτικούς σκοπούς, αν επενδυθούν, μπορούν να δώσουν πολλά στοιχεία για τη χρήση του κτιρίου και την αισθητική του ιδιοκτήτη του, αναβαθμίζοντας ενδεχομένως και την αισθητική της πόλης.


Νατάσσα Δουρίδα
Πολιτικός Μηχανικός