Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Επιχρίσεις Όψεων-Επενδύσεις Εξωτ. Επιφανειών / ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Εξωτερικές επενδύσεις με μάρμαρο

/Images/Articles/Επένδυση_με_μάρμαρο.jpg

Ανάμεσα στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την επένδυση κτιρίων, το μάρμαρο είναι το πιο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει, γιατί η χώρα μας διαθέτει αρκετά κοιτάσματα μαρμάρου, και μάλιστα καλής ποιότητας. Το πλήθος των αρχαίων ναών που συναντάμε σε όλη τη χώρα, αλλά και η χρήση του στα πιο σημαντικά σύγχρονα κτίρια, το έχει καταστήσει συνώνυμο κλασσικής και μνημειώδους αισθητικής.

Λόγω της σύστασής του, το μάρμαρο είναι πολύ ανθεκτικό στο χρόνο, δεν επηρεάζεται εύκολα από την υγρασία και καθαρίζεται εύκολα από τους ρύπους. Ο γρανίτης, αν και έχει διαφορετική σύσταση, είναι ένα πέτρωμα με παρόμοιες ιδιότητες και βρίσκει τις ίδιες εφαρμογές. Και τα δύο υλικά οφείλουν την ποικιλομορφία τους στις προσμίξεις που τους δίνουν χρωμα ή σχηματίζουν νερά ή κύματα. Αν και οι προσμίξεις προσδίδουν ιδιαιτερότητα στο μάρμαρο, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αντοχή του. Είναι καλό λοιπόν να γνωρίζετε, ότι τα μονόχρωμα μάρμαρα, με περιορισμένα νερά, θεωρούνται καλύτερης ποιότητας από τα έγχρωμα.

Η διαδικασία επένδυσης όψεων με μάρμαρο (ορθομαρμάρωση) μπορεί να γίνει με τη χρήση ειδικών κονιαμάτων ή με μηχανική ανάρτηση – κάτι που συνίσταται λόγω του μεγάλου ειδικού βάρους του μαρμάρου. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη, πρέπει να δοθεί προσοχή στα εξής σημεία :

• Οι πλάκες πρέπει να είναι συμπαγείς, χωρίς ρωγμές , επίπεδες, και με ευθύγραμμες ακμές για να εφαρμοστούν σωστά.

Στην περίπτωση στερέωσης με μηχανική ανάρτηση, οι στηρίξεις πρέπει να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα. Αν με το πέρασμα του χρόνου οξειδωθεί ο σκελετός, θα οξειδωθεί και το μάρμαρο και θα έχει εμφανείς λεκέδες. Επίσης, αν ο χάλυβας έρχεται σε επαφή με άλλα μέταλλα και υπάρξει ηλεκτρόλυση, ο σκελετός σταδιακά θα καταστραφεί.

• Οι αρμοί ανάμεσα στις πλάκες πρέπει να έχουν ικανό πλάτος ώστε να επιτρέπουν την θερμοδιαστολή των πλακών και την καλή σεισμική συμπεριφορά τους (περίπου 4 χιλιοστά). Για τους ίδιους λόγους πρέπει να σφραγίζονται με ελαστομερή υλικά.

• Οι πλάκες πρέπει να έχουν πάχος μεγαλύτερο των 3 εκατοστών για να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη αντοχή σε θραύση. Ορθομαρμαρώσεις εξωτερικών τοίχων με μικρότερο πάχος, είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνες.

• Οι επιφάνειες εφαρμογής πρέπει να είναι κατακόρυφες, ειδικά στις περιπτώσεις που η ορθομαρμάρωση γίνεται με κονιάματα, για να εξασφαλιστεί η επιπεδότητα του τελικού αποτελέσματος.

• Κάθε πλάκα πρέπει να φέρει μόνο το ίδιο βάρος της και να το μεταβιβάζει στον τοίχο εφαρμογής και όχι στις διπλανές της. Αυτό φυσικά υποδεικνύει πως πρέπει ο συγκεκριμένος τοίχος να έχει υπολογιστεί στη στατική μελέτη για αυτό το σκοπό.

Για την επένδυση εσωτερικών τοίχων, δεν θεωρείται απαραίτητη η μηχανική ανάρτηση των πλακών. Το ύψος του τοίχου που επενδύεται συνήθως είναι περίπου 3 μέτρα, ενώ η κατασκευή δεν εκτίθεται στις κλιματολογικές συνθήκες. Η μειωμένη επικινδυνότητα λοιπόν, σε συνδιασμό οικονομικούς και χρονικούς λόγους, μας επιτρέπουν να εφαρμόσουμε πλάκες μικρότερου πάχους χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό κονίαμα ή κόλλα. Ο τοίχος ωστόσο, πρέπει να είναι ανεπίχριστος, ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής του (σκυρόδεμα, τούβλα κλπ)

Συνοψίζοντας, οι επενδύσεις από μάρμαρο είναι μια καλή λύση λόγω του εξαιρετικού αισθητικού αποτελέσματος που δίνει το μάρμαρο μόλις λειανθεί και στιλβωθεί, ενώ είναι ένα υλικό που συντηρείται και καθαρίζεται εύκολα. Επιπλέον, μπορεί κανείς να βρει εύκολα συνεργεία τοποθέτησης με εμπειρία και σωστή κατάρτιση. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχει κανείς υπόψην του ότι το μάρμαρο δεν έχει θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες από μόνο του. Παράλληλα μια ποιοτική κατασκευή, που περιλαμβάνει καλής ποιότητας μάρμαρο και επιμελημένη τοποθέτηση, έχει αρκετά υψηλό κόστος.


Νατάσσα Δουρίδα
Πολιτικός Μηχανικός