Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τραπεζαρία Room

/Images/Articles/Τραπεζαρία_3.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_4.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_5.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_6.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_7.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_8.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία_με_καθρέπτη.jpg
/Images/Articles/Τραπεζαρία.jpg

Ίσως το κυριακάτικο τραπέζι να το θυμόμαστε σαν μια παλιά και γλυκιά ανάμνηση – λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Όμως η αξία του δείπνου με περισσότερα άτομα (φίλους, το έτερον ήμισυ ή την οικογένεια), παραμένει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο.

Το κυρίως γεύμα, εδώ και πολλούς αιώνες (δηλαδή από την αρχαία Αίγυπτο, Ελλάδα και Ρώμη), αποτελούσε για τον λαό μια ολόκληρη φιλοσοφία. Στις μέρες μας η όλη σημασία του γεύματος εμπεριέχεται στους «τελετουργικούς» κανόνες του Art de la Table που συνηθίζει σήμερα να συνοδεύει τα πιο επίσημα γεύματα.

Έτσι και ο χώρος της τραπεζαρίας, επειδή είναι συνυφασμένος με την ευχάριστη ιερουργία του δείπνου, θεωρείται επίσημος και γι’ αυτό θα πρέπει να του αποδίδεται η ανάλογη σημασία. Αν και είναι λιτά τα έπιπλα που διαμορφώνουν έναν τέτοιου είδους χώρο, είναι απαραίτητα ένα προς ένα. Η βασική λοιπόν επίπλωση αποτελείται από την τραπεζαρία, τις καρέκλες που την συνοδεύουν και τον μπουφέ ή το σκρίνιο. Επιπλέον στοιχεία επίπλωσης μπορούν να προστεθούν είτε εναλλακτικά είτε για να διακοσμήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα στοιχεία αυτά, αφού με τις εκάστοτε επιλογές μας μπορούμε να έχουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, πάντα βάση των αναγκών μας:

- ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΕΣ: Στην αγορά μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία, ανάλογα με το σχήμα του τραπεζιού. Επίσης αναλόγως της διάστασης της επιφάνειάς, μπορεί να δέχονται από τέσσερα έως και οκτώ άτομα. Ενώ για περιορισμένους χώρους ή για ακόμα περισσότερα άτομα μπορούμε να επιλέξουμε κάποια προεκτεινόμενη τραπεζαρία. Σε αυτό το είδος μπορούμε να βρούμε τις ανακλινόμενες και τις πτυσσόμενες (με τηλεσκοπικούς μηχανισμούς), αντίστοιχα. Η επιφάνεια του τραπεζιού μπορεί να στηρίζεται είτε σε τέσσερα πόδια είτε σε μια κεντρική βάση. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως τα πιο σκληρά ξύλα (καρυδιά, δρυς, μαόνι) και το γυαλί (το απλό, το λακαριστό ή το laminate). Ενώ πιο σπάνια συναντούμε το μάρμαρο, το βαμμένο ηλεκτροστατικά μέταλλο ή ακόμα και το fiberglass.

- ΚΑΡΕΚΛΕΣ: Όσο αφορά τις καρέκλες της τραπεζαρίας επιλέγουμε καλύτερα αυτές που δεν έχουν μπράτσα. Στην αγορά υπάρχουν οι μοναστηριακού τύπου (με στενή και ψηλή πλάτη), εκείνες με ενιαία φόρμα (κάθισμά και πλάτη σε ένα τμήμα) που “αγκαλιάζουν” την μέση μας και τέλος υπάρχουν οι κλασσικές φόρμες με ανεξάρτητο κάθισμα και πλάτη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ξύλο ή πιο σπάνια μέταλλο για το σκελετό, ενώ για το κάθισμα και την πλάτη ύφασμα, δέρμα, μέχρι και ακρυλικό για τις πιο trendy εκδοχές. Ένα σημείο που θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα κατά την επιλογή, είναι το επιθυμητό μικρό βάρος της καρέκλας (καθώς το μεγάλο βάρος υστερεί σε λειτουργικότητα).

- ΜΠΟΥΦΕΣ: Είναι ένα συνοδευτικό έπιπλο για την τραπεζαρία αφού αποθηκεύουμε σε αυτό ότι έχει σχέση με το στρώσιμο του τραπεζιού (σερβίτσια κ.α.). Επειδή ό μπουφές είναι ένα χαμηλό έπιπλο καλό είναι να τον αναδείξουμε προσθέτοντας στο πάνω μέρος του ρηχά ραφάκια, συρόμενα διακοσμητικά ντουλαπάκια, έναν καθρέφτη με διακοσμητική κορνίζα ή μια ταπετσαρία με απλίκες σε συγκεκριμένα σημεία.

Τη συνολική εικόνα της τραπεζαρίας ολοκληρώνει ένα (εξίσου όμορφο με εκείνο του καθιστικού) φωτιστικό, αναρτώμενο επάνω και κεντρικά της τραπεζαρίας. Επίσης γωνιακές κρυστάλλινες βιτρίνες που εμπεριέχουν σπάνιες συλλογές (Swarovski, αντικείμενα μικρογλυπτικής κ.α.) μπορούν να πλαισιώσουν την τραπεζαρία μας. Ενώ όσο αφορά το στρώσιμο του τραπεζιού: Πορσελάνινα σερβίτσια, runner από οργάντζα με ασημοκλωστή, επάργυρα μαχαιροπήρουνα, κρυστάλλινα ποτήρια, ανοξείδωτες σαμπανιέρες, λινές πετσέτες και άλλα διακοσμητικά μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, ίσως και ανώτερο των προσδοκιών μας!


ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.