Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Coffee tables: Μικροί κυρίαρχοι των σαλονιών

/Images/Articles/coffee_table_4.jpg
/Images/Articles/coffee_table_2.jpg
/Images/Articles/coffee_table_3.jpg
/Images/Articles/coffee_table.jpg

Όλοι μας χρειαζόμαστε στο καθιστικό μας μια επιφάνεια για να ακουμπάμε ένα ποτήρι την ώρα που χαλαρώνουμε στον αναπαυτικό μας καναπέ βλέποντας τηλεόραση, συζητώντας με φίλους ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Η επιφάνεια αυτή μας προσφέρεται εδώ και χρόνια με τη μορφή τραπέζιών σαλονιού, των γνωστών και ως coffee tables, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία κάθε καθιστικού. Ωστόσο η επιλογή ενός τέτοιου τραπεζιού δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, δεδομένου ότι πρέπει να συνδυάζει λειτουργικότητα και αισθητική προκειμένου να ανταποκρίνεται άριστα στον πολλαπλό του ρόλο.

Πρωταρχικά θα πρέπει να προσεχθεί ώστε οι διαστάσεις και το σχήμα του να είναι ανάλογες με τα τετραγωνικά του χώρου ώστε να μην δυσκολεύουν τις μετακινήσεις, ούτε όμως να χάνονται σε μεγάλους χώρους. Σε κάθε περίπτωση υπολογίστε να απέχει από τα υπόλοιπα έπιπλα τουλάχιστον 40εκ. Ένα τραπεζάκι σε στρογγυλό ή οβάλ σχήμα θα διευκολύνει τις μετακινήσεις σε ένα καθιστικό λίγων τετραγωνικών, αφήνοντας αρκετό ελεύθερο χώρο στα πλάγια. Σχετικά με το μήκος του, συγκεκριμένα για παραλληλόγραμμες ή τετράγωνες φόρμες, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να καλύπτει το ½ ή τα 2/3 του καναπέ που πρόκειται να συνοδεύει. Εάν η χρήση του προορίζεται και για πρόχειρο γεύμα, επιλέξτε ιδανικά ένα έπιπλο μεγάλης επιφάνειας, ενώ εάν βασίζεται μόνο στην προσωρινή εναπόθεση αντικειμένων (ποτηριών, φλιτζανιών) μια κατασκευή μικρού πλάτους θα κάνει εξίσου καλά τη δουλειά της.

Εκτός από το ύφος του, το οποίο αποτελεί καθαρά θέμα ένα coffee table πρέπει να συγκεντρώνει κάποια χαρακτηριστικά που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του χώρου σας. Εάν έχετε έλλειψη αποθηκευτικών χώρων στο καθιστικό συστήνεται η χρήση ειδικά σχεδιασμένων τραπεζιών με ράφια ή συρτάρια στο κάτω μέρος τους, ώστε να αποθηκεύετε μικροαντικείμενα, βιβλία και περιοδικά.

Τα υλικά κατασκευής τους ποικίλουν ανάλογα με θέματα αισθητικής και γούστου καθώς και με απαιτήσεις λειτουργικότητας, με πιο διαδεδομένα τα κομμάτια εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένα από ξύλο και εκείνα που συνδυάζουν ξύλινα πόδια με κρυστάλλινες επιφάνειες. Τα ξύλινα τραπεζάκια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, προσφέροντας μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα στο χώρο. Παρουσιάζουν όμως ευαισθησία σε θέματα λεκέδων από την επαφή τους με ποτήρια ή πιάτα γι’ αυτό προτείνεται η κάλυψή τους με τραπεζομάντιλα, σουπλά και σουβέρ κάθε φορά που πρόκειται να εναποθέσουμε αντικείμενα. Τα εντυπωσιακά κρυστάλλινα coffee tables ενδείκνυνται για τοποθέτηση σε μικρούς χώρους καθώς είναι οπτικά πιο ανάλαφρα και δεν «κλείνουν» το χώρο. Χρήζουν προσεκτικής μεταχείρισης γιατί είναι πολύ ευπαθή ενώ καθαρίζονται πολύ εύκολα, με ένα απλό πέρασμα πανιού πάνω στην επιφάνειά τους. Τα συνηθέστερα σχήματα τραπεζιών είναι τα τετράγωνα, τα παραλληλόγραμμα, τα στρογγυλά και τα οβάλ. Ωστόσο οι σύγχρονές τάσεις της μόδας στο χώρο των επίπλων προστάζουν coffee tables αποτελούμενα από πολλά κομμάτια, ορθογώνια, μακρόστενα ακόμη και στρογγυλά που αποσπώνται εύκολα προσφέροντας ευελιξία, επιτρέποντας στο χρήστη να κάνει συνθέσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου του και το προσωπικό του γούστο.

Ζωγραφισμένες κασέλες και μπαούλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές μορφές τραπεζιών, προσφέροντας παραδοσιακή ατμόσφαιρα και εξασφαλίζοντας παράλληλα επιπλέον σημαντικό αποθηκευτικό χώρο. Για αρμονικές συνθέσεις στο χώρο σας επιλέξτε coffee tables σε κοινό υλικό, ύφος και απόχρωση με κάποιο άλλο στοιχείο του σαλονιού όπως το έπιπλο τηλεόρασης ή τα εξίσου εύχρηστα side tables. Για τους πιο τολμηρούς προτείνεται ο συνδυασμός μοντέρνων τραπεζιών με κλασικούς καναπέδες ή αντίστροφα, ακολουθώντας την φιλοσοφία του mix and match με στόχο τη δημιουργία ενός άκρως εντυπωσιακού και ιδιαίτερου συνόλου.

Η διακόσμηση τους μπορεί να εξελιχθεί σε ένα όμορφο παιχνίδι πρωτοτυπίας και εντυπώσεων με λύσεις για όλες τις ανάγκες και όλα τα γούστα. Στα τραπεζάκια με ράφι και κρυστάλλινη επιφάνεια προτείνεται η τοποθέτηση στο εσωτερικό ράφι, βιβλίων, συλλογών κρυστάλλινων μινιατουρών ή κρυστάλλων murano, βότσαλων, κοχυλιών, κομπολογιών, αντικειμένων με ρετρό ύφος ή ο,τιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Αφήνοντας πάντα το πάνω μέρος ελεύθερο. Σε μασίφ επιφάνειες από ξύλο ή άλλων υλικών για μια πιο minimal διάθεση προσθέστε σταχτοδοχεία, πρωτότυπα βάζα ή αρωματικά κεριά. Αποφύγετε το υπερβολικό φόρτωμα της επιφάνειας με πολλά αντικείμενα τα οποία θα εμποδίζουν τη λειτουργικότητα του επίπλου.

Διαλέξτε τα κατάλληλα coffee tables συνδυάζοντας τα αρμονικά με το συνολικό ύφος του σαλονιού σας ή τολμήστε ακόμη και την τοποθέτηση κομματιών μεμονωμένου διακοσμητικού στυλ με έντονη προσωπικότητα που θα κάνουν τη διαφορά στο χώρο σας. Διακοσμητικής ή λειτουργικής αξίας, όποιος και αν είναι ο ρόλος του, το τραπεζάκι σαλονιού καλείται να σηκώσει τα μικρά ή τα μεγάλα βάρη της καθημερινότητάς σας.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

Κάποιες από τις φωτογραφίες προέρχονται και από το:

http://www.furniturehomedesign.com