Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Δωμάτιο για το μωράκι σας

/Images/Articles/παιδικο_δωμάτιο.jpg
/Images/Articles/παιδικο_δωμάτιο_2.jpg
/Images/Articles/παιδικο_δωμάτιο_3.jpg
/Images/Articles/παιδικο_δωμάτιο_4.jpg
/Images/Articles/παιδικο_δωμάτιο_5.jpg
/Images/Articles/παιδικο_δωμάτιο_6.jpg
/Images/Articles/παιδικο_δωμάτιο_7.jpg
/Images/Articles/παιδικο_δωμάτιο_8.jpg

Η διακόσμηση των παιδικών δωματίων είναι μια δύσκολη υπόθεση, όσο απλή κι αν φαίνεται. Το μόνο σίγουρο είναι πως περιμένουμε ανυπόμονα τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία του παιδικού δωματίου. Όλος αυτός ο ενθουσιασμός, που φέρνει ένα μωρό, πηγάζει μέσα από την επιθυμία μας, να του προσφέρουμε το ιδανικό παιδικό δωμάτιο. Θέλουμε να είναι ένας χώρος πρωτότυπος, άνετος και λειτουργικός, πλούσιος σε χρώματα και ερεθίσματα.

Τα παιδιά έχουν τις δικές τους ανάγκες, τις οποίες εμείς οι μεγάλοι δύσκολα καταλαβαίνουμε. Οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν είναι πολλές. Πέρα όμως από την αστείρευτη επιθυμία σας, να το διακοσμήσετε όσο πιο όμορφα φανταστείτε, πρέπει να μελετήσετε και να καλύψετε βασικές ανάγκες, όπως η λειτουργικότητα και η ασφάλεια του χώρου, που θα σας τις εξασφαλίσει η σωστή επιλογή επίπλων.

Περιμένοντας να έρθει το μωρό στον κόσμο, είναι πολύ συνηθισμένο οι γονείς να επιλέγουν ένα θέμα για τη διακόσμηση και με βάση αυτό να αγοράζουν τα είδη διακόσμησης και τα παιχνίδια του παιδιού. Άλλοι, πάλι, προτιμούν να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα, που ήδη υπάρχουν στο σπίτι. Ανεξάρτητα πάντως από το τι θα αποφασίσετε για τη διακόσμηση του δωματίου, ο εξοπλισμός που θα πρέπει να αποκτήσετε είναι συγκεκριμένος και μια λίστα θα σας βοηθήσει να μην ξεχάσετε τίποτα από τα απαραίτητα.

Υπολογίστε, ότι το παιδί θα περνάει πολλή ώρα στο δωμάτιό του και συγκεκριμένα στο πάτωμα. Εκεί θα παίζει, θα μάθει να μπουσουλάει, θα κάνει τα πρώτα του βηματάκια. Αποφύγετε, λοιπόν, την επένδυση με μοκέτα. Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε ένα χαλί, που θα το αφαιρείτε και θα το πλένετε συχνά. Επιπλέον, προτιμήστε ξύλινο πάτωμα, γιατί προσθέτει ζεστασιά στο χώρο.

Τα έπιπλα και γενικά τα αντικείμενα για το δωμάτιο θα πρέπει να έχουν ως βασικό κριτήριο την εργονομία, την ασφάλεια και την καλή κατασκευή. Απομακρύνετε έπιπλα με αιχμηρές γωνίες ή καλύψτε τα με ειδικά προστατευτικά, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σε διάφορα σχέδια και φυλάξτε τα μικρά αντικείμενα, που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία ή πνιγμό στο μωρό, αν τα βάλει στο στόμα του.

Ένα παιδικό δωμάτιο συνήθως πρέπει να έχει:

Αλλαξιέρα με μεγάλη επιφάνεια, για να αλλάζετε και να ντύνετε άνετα το μωρό. Είναι καλύτερα να επιλέξετε αλλαξιέρα με συρτάρια στο κάτω μέρος, για να αποθηκεύετε τα πράγματα του μωρού. Εάν έχετε μια παλιά συρταριέρα και θέλετε να βάλετε στο παιδικό δωμάτιο, αλλά σας φαίνεται πολύ άκομψη ή δεν ταιριάζει με το στιλ, μεταμορφώστε την εύκολα κι οικονομικά, τοποθετώντας καινούργια πολύχρωμα πόμολα. 'Έτσι, θα της δώσετε έναν πιο ανάλαφρο και παιδικό χαρακτήρα!

Κούνια με προστατευτικά κάγκελα. Προτιμήστε ένα γερό ξύλινο κρεβάτι με μη τοξικές βαφές. Θυμηθείτε πως τα παιδιά μεγαλώνοντας, έχουν τη τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Προσέξτε, επίσης, τα κάγκελα να έχουν το ύψος που απαιτείται (περίπου 60 εκατοστά από το στρώμα), την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους (5,5 ως 6,4 εκατοστά) και στρογγυλεμένες γωνίες. Για την ευκολότερη πρόσβαση των γονιών, είναι προτιμότερο τα κάγκελα του κρεβατιού να είναι μετακινούμενα. Μπορείτε να παραγγείλετε και ειδική κατασκευή κρεβατιού ώστε τα κάγκελα να είναι τελείως αποσπώμενα για να τα αφαιρέσετε μελλοντικά και να κρατήσετε το ήδη υπάρχον για κανονικό κρεβάτι.

Στρώμα. Πρέπει να είναι κατασκευασμένο από σωστά υλικά και να είναι ανατομικό για να στηρίζει σωστά τη σπονδυλική στήλη του μωρού. Αποφύγετε το μαξιλάρι και ντύστε εσωτερικά το κρεβάτι με ένα προστατευτικό από βαμβακερή επένδυση.

Ντουλάπα για τα ρούχα και τα λευκά είδη του μωρού. Καλύψτε τις «σκέτες» επιφάνειες στα φύλλα της ντουλάπας με καθρέφτες ή με μια επιφάνεια πάνω στην οποία μπορεί το παιδί να γράψει μελλοντικά με κιμωλία. Δημιουργικό, παιχνιδιάρικο κι εποικοδομητικό!

Πάρκο. Προσέξτε τα μεταλλικά μέρη να είναι επικαλυμμένα, για να προστατεύονται από τη διάβρωση. Επίσης, προσέξτε οι ακμές να είναι καμπυλωτές, για να μην υπάρχουν εξέχοντα αιχμηρά σημεία, που μπορεί να τραυματίσουν το μωρό.

Καλάθι για τα πρώτα του παιχνίδια. Τα περισσότερα παιδιά έχουν πληθώρα παιχνιδιών. Κάντε το συμμάζεμα παιχνίδι παίρνοντας κουτιά και συσκευασίες αποθήκευσης σε διάφορα σχήματα και χρώματα έτσι ώστε το παιδί να τακτοποιεί όλα του τα «υπάρχοντα».

Ενδοεπικοινωνία. Για να είστε πάντα ήρεμοι και για να έχετε την πλήρη επίβλεψη, ενώ είστε σε διαφορετικό δωμάτιο από το μωράκι σας.

Αν, ωστόσο, έχετε την πολυτέλεια του χώρου, μπορείτε να βάλετε κι ένα μικρό καναπέ-κρεβάτι ντυμένο με ύφασμα σε χαρούμενα χρώματα και να το γεμίσετε με πολύχρωμες μαξιλάρες. Προσθέτει στην αισθητική του δωματίου κι εξυπηρετεί για τις νύχτες που θα χρειαστεί να κοιμηθείτε κοντά στο παιδί.

Όταν θα ξεκινήσετε να φτιάχνετε το παιδικό δωμάτιο, να θυμάστε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα, που σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφώσετε ένα χώρο, που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες των παιδιών καθώς θα μεγαλώνουν. Άρα, το δωμάτιο πρέπει να είναι ευέλικτο, ώστε να μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το τι χρειάζονται σε κάθε φάση της ζωής τους.

Ένα παιδικό δωμάτιο είναι γεμάτο από ενέργεια και φως από μόνο του, μόνο και μόνο λόγω της παρουσίας των παιδιών. Απλές φόρμες και λιτότητα είναι τα βασικά στοιχεία που θα ήθελαν τα παιδιά για να μπορέσει το πνεύμα τους να ηρεμήσει εκεί και να αντιμετωπίσει με σιγουριά και ασφάλεια τα πολλά ερεθίσματα του έξω κόσμου.


Μαρτίνου Ευαγγελία
Αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου-Διακοσμήτρια