Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρολογικά-Φωτισμός / ΦΩΤΙΣΜΟΣ-ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ποιός είναι ο σωστός φωτισμός;

/Images/Articles/Φωτισμός_καθιστικού_με_τζάκι.jpg
/Images/Articles/Φωτισμός_καθιστικού_με_τζάκι_2.jpg
/Images/Articles/Φωτισμός_καθιστικού_με_τζάκι_3.jpg
/Images/Articles/Φωτισμός_καθιστικού_με_τζάκι_4.jpg
/Images/Articles/Φωτισμός_καθιστικού_με_τζάκι_5.jpg

Είναι ευτυχές το ότι ζούμε σε μια χώρα που έχει πολλές ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Το φυσικό φως της ημέρας θεωρείται ευεργετικό για την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν πάντα με βάση τον ήλιο και τον προσανατολισμό των χώρων, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατό περισσότερο το φυσικό φως. Κι ο τεχνητός φωτισμός είναι όμως εξίσου σημαντικό να είναι ποιοτικός. Ένας καλός τεχνητός φωτισμός συνεργάζεται με τον φυσικό και συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία του χώρου, στην ασφάλεια των ανθρώπων που κινούνται, ζουν ή εργάζονται μέσα σε αυτόν, στην ανάδειξη των αρχιτεκτονικών ποιοτήτων του χώρου, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού φωτίζονται τα σημεία που πρέπει όσο ακριβώς πρέπει. Θέλοντας να τονίσουμε τη σημασία ενός καλού φωτισμού, σας παρουσιάζουμε μερικές γενικές αρχές για το πώς μπορούμε να φωτίσουμε καλύτερα τους βασικούς χώρους του σπιτιών μας.

Στο σαλόνι

Το σαλόνι καλύπτει διάφορες χρήσεις, καθώς μπορεί να είναι χώρος συγκέντρωσης και ψυχαγωγίας, αλλά και χώρος χαλάρωσης, ενώ όταν είναι ενιαίος με την τραπεζαρία λειτουργεί και σαν χώρος εστίασης. Για να είναι λοιπόν ο φωτισμός του ευέλικτος, ώστε να καλύπτει όλη την γκάμα των λειτουργιών του, προτιμούμε πολλαπλές εστίες φωτός με συνδυασμούς από ψυχρά και θερμά φωτιστικά στοιχεία. Συνήθως ένας γενικός φωτισμός που προέρχεται από το ταβάνι, είναι καλό να συνδυάζεται και με άλλες πηγές φωτός, όπως επιδαπέδια ή επιτραπέζια φωτιστικά, που θα αναδείξουν γωνιές μέσα στον χώρο και θα τον ζεστάνουν. Έτσι όταν έχετε καλεσμένους, κρατήστε ανοιχτές τις κεντρικές εστίες φωτισμού στο ταβάνι ή στους τοίχους, ενώ όταν θέλετε να χαλαρώσετε κρατήστε μόνο τις θερμές περιμετρικές πηγές. Ένας κεντρικός πίνακας με σενάρια φωτισμού ή φωτιστικά με ροοστάτη μπορεί να σας φανούν εδώ πολύ χρήσιμα. Ακόμη ανάλογα με τη διακόσμηση του σαλονιού σας μπορεί να προκύψει η ανάγκη φωτισμού ανάδειξης, για να τονίσετε πχ. έναν πίνακα ή ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του χώρου.

Στην κουζίνα

Σε αντίθεση με το σαλόνι ο χώρος της κουζίνας απαιτεί έναν σταθερό φωτισμό, που σχετίζεται με τη διάταξη των βασικών στοιχείων της (νεροχύτης, φούρνος, πάγκοι εργασίας). Ένας γενικός φωτισμός συνδυάζεται εδώ με τοπικό φωτισμό γύρω από τα σημεία εργασίας. Είναι καλό ο γενικός φωτισμός της κουζίνας να είναι έμμεσος (μέσω των τοίχων ή της οροφής) ώστε να μην προκύπτουν ενοχλητικές λάμψεις και αντανακλάσεις –ιδιαιτέρως τώρα που η μόδα θέλει τα ντουλάπια με γυαλιστερά υλικά, ενώ πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες σκιές την ώρα που κάποιος ασχολείται στους χώρους εργασίας. Συνήθως γι αυτό προτιμούνται γραμμικά φώτα κάτω ακριβώς από τα κρεμαστά ντουλάπια της κουζίνας ώστε να φωτίζονται επαρκώς οι πάγκοι. Προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που η κουζίνα είναι ανοιχτή προς το σαλόνι, ίσως θα πρέπει να προβλεφθεί και κάποιος διακοσμητικός φωτισμός για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Στην κρεβατοκάμαρα

Στον χώρο ύπνου ο φωτισμός πρέπει να προάγει την ηρεμία και τη χαλάρωση. Ένας γενικός φωτισμός, κατά προτίμηση έμμεσος, σε συνδυασμό με τοπικά έντονες εστίες φωτός στα κομοδίνα για διάβασμα, προερχόμενες από απλίκες τοίχου ή επιτραπέζια φωτιστικά, είναι συνήθως επαρκής. Μια επιπλέον πηγή φωτός στους χώρους της ντουλάπας θα σας φανεί πολύ εξυπηρετική.

Στο χώρο εργασίας και μελέτης

Στο γραφείο, στη βιβλιοθήκη ή στο παιδικό δωμάτιο, το φως μελέτης πρέπει να διευκολύνει την πνευματική εργασία και να μην προκαλεί οπτική κόπωση. Το τεχνητό φως πρέπει λοιπόν να είναι δυνατό και να προσομοιάζει προς το λευκό φως της ημέρας. Οπωσδήποτε πρέπει να συνδυάζεται και με κάποια άλλη γενική πηγή φωτισμού στο δωμάτιο, ώστε να αποφεύγονται οι σκληρές αντιθέσεις φωτός-σκιάς που επίσης κουράζουν τα μάτια. Προσοχή, ο φωτισμός γύρω από την οθόνη του υπολογιστή, δεν πρέπει να είναι έντονος και να δημιουργεί αντανακλάσεις στην οθόνη.

Στο μπάνιο

Καθώς το μπάνιο αποτελεί σήμερα χώρο χαλάρωσης και αναζωογόνησης, πρέπει και ο φωτισμός του να είναι ανάλογος. Έμμεσες πηγές φωτισμού (προερχόμενες από το ταβάνι ή τους τοίχους) επικεντρωμένες γύρω από τον νιπτήρα και τη μπανιέρα ή τη ντουσιέρα είναι ιδανικές. Σημαντικό είναι να φωτίζεται σωστά και ομοιόμορφα ο καθρέπτης του νιπτήρα, ώστε να μην παραμορφώνεται το πρόσωπο του χρήστη. Φωτιστικά στοιχεία είναι καλό να μπαίνουν και στα κλειστά ντουλάπια, αυτά θα τα βρείτε έτοιμα στην αγορά, όπως και θα βρείτε και μπαταρίες ντουσιέρας με ενσωματωμένο ειδικό φωτισμό. Προσοχή πάντως θέλει η επιλογή θέσης των φωτιστικών σωμάτων, καθώς και οι μονάδες που θα βρίσκονται κοντά στο νερό.

Τελικά σωστός φωτισμός υπάρχει μόνο κατά περίπτωση. Συνεπώς η αναγκαιότητα μιας καλής φωτιστικής μελέτης ήδη από τη φάση σχεδιασμού του σπιτιού, ανάγεται σήμερα σε σημαντική υπόθεση, που αφορά την υγεία μας, το περιβάλλον, τη λειτουργικότητα και την αισθητική ανάδειξη των χώρων μας.

 


Αννεζίνα Δαμπολιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.