Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Working space

/Images/Articles/Γραφείο_στο_σπίτι_.jpg
/Images/Articles/Γραφείο_στο_σπίτι_2.jpg
/Images/Articles/Γραφείο_στο_σπίτι_3.jpg
/Images/Articles/Γραφείο_στο_σπίτι_4.jpg
/Images/Articles/Γραφείο_στο_σπίτι_5.jpg
/Images/Articles/Γραφείο_στο_σπίτι_6.jpg

Όλο και περισσότερος κόσμος εργάζεται πλέον από το σπίτι ή συνεχίζει την δουλειά του επιστρέφοντας στο σπίτι. Η αλήθεια είναι πως ο ιδιωτικός χώρος, μας δίνει περισσότερες δυνατότητες από αυτές που μας δίνει ο εργασιακός, όπως μεγαλύτερη άνεση κινήσεων και προγραμματισμού.

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει άμεσα η ανάπτυξη της παραγωγικής σας πλευράς, θα πρέπει αρχικά να βρείτε το κατάλληλο σημείο στην κατοικία σας που δύναται να φιλοξενήσει το γραφείο σας. Δυστυχώς όμως, λίγοι είναι οι τυχεροί που διαθέτουν ένα επιπλέον δωμάτιο, χωρίς ουσιαστική χρήση. Η πιο συνηθισμένη εκδοχή, είναι όταν το γραφείο μας εντάσσεται αναγκαστικά μέσα στα υπνοδωμάτια, σε ένα διάδρομο ή στο σαλόνι. Στα σημεία δηλαδή που περισσεύουν λίγα τετραγωνικά ελεύθερης επιφάνειας.

Σχεδόν αμέσως γεννιέται το πρόβλημα της ηχομόνωσης, καθώς όταν πρόκειται για κοινόχρηστους χώρους είναι δύσκολη η απομόνωση. Λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα μπορούν να δώσουν ηχο-απορροφητικά υλικά (όπως υφάσματα, ξύλο κ.α.) ή ηχο-αντανακλαστικά μονωτικά υλικά (δηλαδή ειδικά υλικά επενδύσεων), που θα λειτουργήσουν ως διαχωριστικά.

Όσον αφορά το χώρο επιλογής, σκεφτείτε πως θα πρέπει να φωτίζεται, αλλά και να αερίζεται επαρκώς, έτσι ώστε η ατμόσφαιρα να είναι ευχάριστη, χωρίς υγρασία, μυρωδιές και γενικά το δυσάρεστο μικροκλίμα. Αν έχετε ακόμα τη δυνατότητα, επιλέξτε ένα μαλακό και αντικραδασμικό δάπεδο για το χώρο, που να καθαρίζεται εύκολα, όπως είναι ο φελλός, το παρκέ ή μια αντιαλλεργική μοκέτα. Επίσης επιλέξτε ένα ξεκούραστο χρώμα για τους τοίχους: το πράσινο κατευνάζει και εξισορροπεί, το απαλό κίτρινο μας φτιάχνει τη διάθεση, ενώ οι αποχρώσεις του μοβ παρακινούν τη φαντασία μας και γενικότερα ωθούν τη δημιουργική σκέψη.

Όμως το πιο σημαντικό σημείο απ’ όλα είναι η επίπλωση του γραφείου σας, αφού θα πρέπει να δοθούν έξυπνες λύσεις για να χωρέσουν όλη την πραμάτεια σας. Γραφείο – καρέκλα - βιβλιοθήκη – τροχήλατη συρταριέρα, είναι μερικά από τα έπιπλα που επιστρατεύονται για να σας ξελασπώσουν.

Αρχικά εστιάστε την προσοχή σας στην επιλογή του γραφείου. Στοχεύστε αρχικά και στην εργονομική του σχεδίαση, που θα πρέπει να είναι κατάλληλη για τη δική σας ηλικιακή ομάδα: Στρογγυλεμένες γωνίες και άκρες, επαρκείς επιφάνειες και σωστό ύψος είναι οι βασικές προϋποθέσεις. Επίσης αν χρησιμοποιείτε Η/Υ, ελέγξτε ώστε το γραφείο σας να έχει το απαραίτητο βάθος, καθώς και ειδική οπή διοχέτευσης καλωδίων. Ακόμα σκεφτείτε πως θα πρέπει να ταιριάζει με το στυλ του χώρου που γειτνιάζει, αλλά να μη θυμίζει ένα απλό τραπέζι – το γραφείο σας θα πρέπει να είναι μοναδικό! Τα υλικά που θα συναντήσετε στην αγορά είναι πολλά: συνήθως οι βάσεις είναι μεταλλικές (όταν δεν υπάρχει ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος) ή ξύλινες, ενώ οι οριζόντιες επιφάνειες είναι γυάλινες, ξύλινες, συνθετικές ή δερμάτινες.

Η καρέκλα του γραφείου σας είναι ίσως το πιο σημαντικό έπιπλο καθώς θα σας φιλοξενεί για όσες ώρες εσείς θα εργάζεστε. Κατά την επιλογή θα πρέπει να καθίσετε οπωσδήποτε σε αυτή, καθώς και να ελέγξετε αν σας ικανοποιούν οι μηχανισμοί που συμπεριλαμβάνει (seat depth & weight – back & knee tilt mechanism). Το καλύτερο θα ήταν αν επιλέγατε μια τροχήλατη καρέκλα με αλέκιαστο ύφασμα ή με δερμάτινη επένδυση. Ενώ στην κρίση σας αφήνουμε το αν θέλετε να συμπεριλαμβάνει μπράτσα ή υποστήριξη για τον αυχένα.

Συνοδεύστε το γραφείο σας με βοηθητικά χρήσιμα έπιπλα όπως είναι μια (τουλάχιστον) χαμηλή βιβλιοθήκη, μια τροχήλατη συρταριέρα και ένας πίνακας ανακοινώσεων. Επίσης μην παραλείψετε να φροντίσετε τη μέση σας χρησιμοποιώντας ένα υποπόδιο.

Μη φοβηθείτε σε καμιά περίπτωση να επιλέξετε μικρά και μεγάλα έργα τέχνης για να στολίσετε περιφερικά τους τοίχους, το δάπεδο, αλλά και το γραφείο σας. Μην ξεχάσετε επίσης να προβλέψετε για τη μουσική…, μια μικρή λεπτομέρεια που θα δώσει τον απαιτούμενο ρυθμό στην εργασία σας. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και το σίγουρο είναι πως δεν θα θέλετε να σταματήσετε να εργάζεστε!


ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.