Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Δίκτυα-Ασφάλεια-Αυτοματισμοί / ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ-ΚΑΜΕΡΕΣ-ACCESS CONTROL /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Κέντρο Παροχής Ασφάλειας

/Images/Articles/Κέντρο_λήψης_σημάτων.jpg

Όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας, είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είτε λόγω διακοπών, έχει χρειαστεί να λείψουμε από το σπίτι μας για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι όμορφα χαραγμένη η εικόνα της παλιάς γειτονιάς στο μυαλό μου. Τότε που ο ιδιοκτήτης χτυπούσε το κουδούνι του γείτονά του και του έλεγε «φίλε, θα λείψω μερικές μέρες. Σε παρακαλώ πάρε τα κλειδιά του σπιτιού και ρίχνε μια ματιά γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται». Πόσο εφικτό, αλλά και πόσο ασφαλές μπορεί να είναι αυτό στις μέρες μας; Δυστυχώς έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Η ασφάλεια του σπιτιού μας πρέπει να τυγχάνει πρωταρχικής μέριμνας από εμάς όταν το κατασκευάζουμε. Και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καταλληλότερος φύλακας του σπιτιού μας, είναι πλέον το ίδιο μας το σπίτι. Ακούγεται περίεργο κι όμως είναι απόλυτα εφικτό και ρεαλιστικό κάτι τέτοιο. Η ανάπτυξη των τεχνολογικών εφαρμογών και ιδίως σε θέματα που αφορούν το σπίτι γενικότερα, αλλά και την ασφάλειά του πιο εξειδικευμένα μας δίνουν πολλές δυνατότητες, ώστε να φτιάξουμε ένα σπίτι «φρούριο» και να κοιμόμαστε ήσυχοι, είτε μέσα είτε έξω από αυτό.

Στόχος μας λοιπόν είναι να μάθουμε μεθόδους και τεχνολογίες που θα παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο σπίτι μας, αλλά και με ποιόν τρόπο μπορούμε να του δώσουμε την απαραίτητη νοημοσύνη ώστε να προφυλάσσεται από το κακό και ταυτόχρονα να μας ενημερώνει για οτιδήποτε περίεργο αντιλαμβάνεται. Και για να γίνω και πιο συγκεκριμένος θα μιλήσουμε και θα αναλύσουμε τη χρησιμότητα ενός Κέντρου Λήψης Σημάτων για το σπίτι μας. Στην ουσία μιλάμε για τον εγκέφαλο και την καρδιά του σπιτιού. Αν όχι όλα, τα περισσότερα πλέον σπίτια διαθέτουν συναγερμούς, κάμερες ή αισθητήρες με σκοπό την ασφάλεια. Το ζήτημα είναι πώς όλα αυτά μπορούν να αποκτήσουν τη νοημοσύνη ώστε να μας ειδοποιήσουν έγκαιρα σε οποιαδήποτε βλάβη ή εισβολή και να αποφευχθεί το κακό. Αυτόν ακριβώς το ρόλο αναλαμβάνει να παίξει το κέντρο λήψης σημάτων. Τι είναι το κέντρο λήψης σημάτων; Είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει η ονομασία του. Μιλάμε δηλαδή για ένα πυκνό δίκτυο υπολογιστών και υποστηρικτικών λογισμικών, που αποκωδικοποιούν και αποθηκεύουν τα πάσης φύσεως σήματα, που προέρχονται από τα εγκατεστημένα στο σπίτι μας συστήματα ασφαλείας. Τα σήματα αυτά φτάνουν στο κέντρο είτε με ενσύρματη τεχνολογία, μέσω των γραμμών του ΟΤΕ είτε ασύρματα. Η αντίδραση του κέντρου λήψης σημάτων είναι άμεση και συνοδεύεται με αποστολή προσωπικού ασφαλείας στο χώρο της παραβίασης, άμεση ενημέρωση της αστυνομίας και φυσικά του ιδιοκτήτη, ακόμα και απενεργοποίηση κάποιων συσκευών που χρήζουν ιδιαίτερης ασφαλείας (όπως πχ ένα χρηματοκιβώτιο) και έχουν επισημανθεί από τον ιδιοκτήτη. Ένα σύγχρονο και αξιόπιστο κέντρο λήψης σημάτων θα πρέπει να αποτελείται από τρία υποκέντρα αν μπορώ να το πω έτσι. Το πρώτο θα δέχεται ενσύρματα τα σήματα μέσω των τηλεφωνικών γραμμών του ΟΤΕ, το δεύτερο θα τα δέχεται ασύρματα μέσω κινητών τηλεφώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα αν για παράδειγμα κάποιος κόψει την τηλεφωνική γραμμή, και τέλος το τρίτο κέντρο το οποίο θα έχει εφεδρικό ρόλο στην περίπτωση κάποιας βλάβης.

Όπως σίγουρα έχει γίνει αντιληπτό για τη λειτουργία των κέντρων λήψης σημάτων προϋποτίθεται η ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας. Ανάλογα λοιπόν με τα συστήματα ασφαλείας που έχουμε εγκαταστήσει στο σπίτι μας, θα δούμε τώρα τί ειδών σήματα δέχεται ένα κέντρο λήψης σημάτων. Και ας ξεκινήσουμε από το προφανές και αυτό που όλοι έχουμε σίγουρα στο μυαλό μας: μια διάρρηξη. Πώς ξεχωρίζει το κέντρο τον ιδιοκτήτη από τον κλέφτη; Πρώτον φυσικά από το συναγερμό. Αν κάποιος επιχειρήσει να μπει μέσα το σπίτι και ηχήσει ο συναγερμός αυτόματα στέλνεται σήμα στο κέντρο. Ένας άλλος τρόπος να πάρει σήμα το κέντρο είναι παρακολουθώντας πώς κάποιος μπαίνει μέσα στο σπίτι: Είτε μέσω αισθητήρων είτε μέσω καμερών αν κάποιος μπει από το παράθυρο για παράδειγμα, το σύστημα ασφαλείας στέλνει σήμα στο κέντρο για παραβίαση καθώς ο ιδιοκτήτης δεν έχει κανένα λόγο να μπει από το παράθυρο. Επίσης αν κάποιος κατορθώσει να μπει στο σπίτι χωρίς να ηχήσει ο συναγερμός το κέντρο λήψης δίνει κάποιο χρονικό περιθώριο (πχ 30 δευτερόλεπτα) για την απενεργοποίηση των συστημάτων ασφαλείας. Αν δεν πάρει τέτοιο σήμα, που σημαίνει ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης μέσα στο χώρο, τότε το εκλαμβάνει πάλι σαν σήμα παραβίασης και ενεργεί όπως είπαμε. Αυτά σαν ένα παράδειγμα για την περίπτωση της παραβίασης και της κλοπής, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε πόσες πολλές περιπτώσεις μπορούμε να καλύψουμε με τη χρήση ενός κέντρου λήψης σημάτων.

Άλλη μία περίπτωση κινδύνου που μπορεί να ελέγξει ένα κέντρο λήψης σημάτων είναι αυτή της πυρκαγιάς. Μέσω αισθητήρων ανίχνευσης καπνού παίρνει σήμα για πυρκαγιά και αυτόματα καλεί την πυροσβεστική και τον ιδιοκτήτη. Ακριβώς το ίδιο γίνεται και για την περίπτωση πλημμύρας από ένα σπασμένο σωλήνα. Επίσης ελέγχει την ομαλή ηλεκτροδότηση του σπιτιού και παίρνει σήμα κινδύνου σε περίπτωση διακοπής ρεύματος οπότε και ενημερώνει τον ιδιοκτήτη. Γίνεται έλεγχος λειτουργίας των τηλεφωνικών γραμμών. Αν για παράδειγμα υπάρξει κενό στη λήψη σημάτων το κέντρο ενεργοποιείται και αποστέλλει τεχνικό για τον έλεγχο λειτουργίας των γραμμών. Σε περίπτωση που κάποιος μπει μέσα στο σπίτι παρουσία μας και μας αναγκάσει να απενεργοποιήσουμε όλα τα συστήματα ασφαλείας, υπάρχει επιλογή ώστε να σταλεί αθόρυβο σήμα συναγερμού προσωπικής απειλής και το κέντρο καλεί αμέσως την αστυνομία για το υπερεπείγον της κατάστασης. Κάτι το οποίο πολλοί αγνοούμε και δε δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, είναι η υγεία μας. Σκεφτείτε πως στα καλά καθούμενα νιώθετε μια έντονη ζάλη και είστε μόνοι στο σπίτι και ανίκανοι να τηλεφωνήσετε σε κάποιο γιατρό ή νοσοκομείο. Με το πάτημα ενός μπουτόν το κέντρο λήψης λαμβάνει σήμα για έκτακτη ανάγκη και ειδοποιεί αμέσως τις Πρώτες Βοήθειες. Είδικα αυτή η λειτουργία είναι σωτήρας αν μέσα στο σπίτι μας, ζει κάποιος συγγενής με σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο οποίος δεν μπορεί να μετακινηθεί σε μια έκτακτη ανάγκη στο νοσοκομείο.

Είδαμε λοιπόν από πόσες περιπτώσεις μπορούμε να φυλαχθούμε κάνοντας χρήση ενός κέντρου λήψης σημάτων στο σπίτι μας. Ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και την οικονομική μας κατάσταση, στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να μας καλύψουν. Ρωτάμε λοιπόν, ενημερωνόμαστε, μαθαίνουμε και επιλέγουμε την επιχείριση, τις δυνατότητες, την ποιότητα και την ασφάλεια που μπορεί να μας εξασφαλίσει η χρήση ενός κέντρου λήψης σημάτων στο σπίτι μας.


Μιχάλης Σαρρής
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός