Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Δάπεδα / ΠΛΑΚΑΚΙΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Πως να διαλέξετε το σωστό πλακάκι για κάθε χώρο

/Images/Articles/Ψηφίδες_και_πλακάκια_δαπέδου_3.jpg
/Images/Articles/Ψηφίδες_και_πλακάκια_δαπέδου.jpg
/Images/Articles/Ψηφίδες_και_πλακάκια_δαπέδου_2.jpg
/Images/Articles/Ψηφίδες_και_πλακάκια_δαπέδου_4.jpg
/Images/Articles/Ψηφίδες_και_πλακάκια_δαπέδου_5.jpg
/Images/Articles/Ψηφίδες_και_πλακάκια_δαπέδου_6.jpg
/Images/Articles/Ψηφίδες_και_πλακάκια_δαπέδου_7.jpg
/Images/Articles/Ψηφίδες_και_πλακάκια_δαπέδου_8.jpg
/Images/Articles/Ψηφίδες_και_πλακάκια_δαπέδου_9.jpg
/Images/Articles/Ψηφίδες_και_πλακάκια_δαπέδου_10.jpg
/Images/Articles/Ψηφίδες_και_πλακάκια_δαπέδου_11.jpg

Επιλέγοντας τα πλακίδια ως υλικό επίστρωσης και επένδυσης, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξετάσουμε καλά τον χώρο που θα τοποθετηθούν. Διαφορετικά θα είναι εκείνα που θα διαλέξουμε για έναν κοινόχρηστο, δημόσιο ή βιομηχανικό χώρο και διαφορετικά αυτά που θα χρησιμοποιηθούν σε μια ιδιωτική κατοικία. Ακόμη και μέσα σε μια οικία θα πρέπει να διαλέξουμε το κατάλληλο πλακάκι για κάθε χρήση των επιμέρους χώρων της. Εμείς θα σας βοηθήσουμε προτείνοντας σας λειτουργικές και διακοσμητικές λύσεις ώστε να επιλέξετε τον τύπο πλακιδίων που ταιριάζει στο γούστο σας και τις ανάγκες του χώρου σας.

Δώστε ξεχωριστό ύφος στην κουζίνα σας με γήινες αποχρώσεις χρησιμοποιώντας επιχρωματισμένα κεραμικά πλακάκια δημιουργώντας το απόλυτο μεσογειακό στυλ. Ποικίλα σχήματα και μεγέθη τοποθετούνται σε διάφορους συνδυασμούς και διακοσμούνται με ανάγλυφες ή επιζωγραφισμένες μπορντούρες και αναδεικνύονται σε ιδανική επιλογή για το επίπεδο δάπεδο γιατί δεν φθείρονται και καθαρίζονται εύκολα. Εάν θέλετε να δώσετε πιο μοντέρνο ύφος επιλέξτε μεγάλων διαστάσεων πλακίδια σε έντονα χρώματα για το δάπεδο και συνδυάστε τα με μονόχρωμα πλακίδια μικρότερων διαστάσεων στους τοίχους. Για τους πιο παραδοσιακούς υπάρχει η επιλογή αποχρώσεων τερακότας και κεραμιδί χρώματος που δίνουν ζεστασιά στο χώρο και ταιριάζουν απόλυτα με μπορντούρες που έχουν μοτίβα από φρούτα και λουλούδια δίνοντας νότες country style στην κουζίνα σας.

Στο χώρο του μπάνιου τα πλακίδια μπορούν να συνδυαστούν ή να κάνουν απόλυτη αντίθεση με τα είδη υγιεινής. Αποτελούν λύση πρακτική και νοικοκυρεμένη καθώς καθαρίζονται εύκολα και με τις σωστές επιλογές μπορούμε να επιτύχουμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Υπάρχουν πλακίδια με τραχειά επιφάνεια για μεγαλύτερη ασφάλεια κάτω από τα οποία προτείνεται και η χρήση θερμαντικών σωμάτων για την κάλυψη της θέρμανσης στο δύσκολο χώρο του μπάνιου. Τα κεραμικά πλακίδια είναι πολύ καλή επιλογή για μπανιέρες ή ντουζιέρες με την προϋπόθεση της διασφάλισης της αδιαβροχοποίησης τους σε όλη την περιοχή. Οι ψηφίδες είναι η ιδανικότερη λύση για χώρους όπου η ντουζιέρα δεν είναι απομονωμένη και το νερό κυλάει στο δάπεδο, ενώ μπορείτε να επιτύχετε και ενδιαφέροντα οπτικά αποτελέσματα με τη χρήση τους στην επένδυση των επιφανειών του νιπτήρα και της μπανιέρας.

Τα πλακάκια που έχουν υποστεί υάλωση και έχουν ψηθεί σε μεγάλες θερμοκρασίες ονομάζονται ¨gres¨ και αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για τη νοικοκυρά σε όλους τους χώρους ενός σπιτιού. Είναι το μοναδικό είδος που δεν χρειάζεται απολύτως καμία συντήρηση εκτός από ένα πολύ εύκολο καθαρισμό με ένα οποιοδήποτε απορρυπαντικό. Προσφέρονται στην αγορά σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και προελεύσεων για να προσφέρουν μια μεγάλη και ικανοποιητική γκάμα επιλογών.

Χρησιμοποιήστε μεγάλα πλακίδια σε απαλά φωτεινά χρώματα για να κάνετε τους μικρούς χώρους να δείχνουν μεγαλύτεροι και αν θέλετε να δώσετε έμφαση σε ορισμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως αν έχετε τζάκι μπορείτε να το περιγράψετε με ένα διαφορετικού χρώματος πλακίδιο για να τονίσετε και να του δώσετε πιο επιβλητικό ύφος. Ακόμη υπάρχουν πλακίδια που αναπαράγουν την όψη φυσικού ξύλου ή έχουν υφή δέρματος, διατίθενται σε πολλούς χρωματισμούς και χαρίζουν στους τολμηρούς χώρους πρωτοτυπία και ιδιαιτερότητα.

Στους εξωτερικούς χώρους πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά πλακάκια όπως klinker ή cotto που είναι κατασκευασμένα από μείγματα αργιλικών προσμίξεων και έχουν ψηθεί σε κατάλληλες θερμοκρασίες προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαραίτητη αντοχή τους στη διαρκή εναλλαγή καιρικών συνθηκών.

Θα πρέπει πάντα να προσέχουμε τα πλακίδια να μην έχουν στην επιφάνειά τους κουκίδες, αμυδρά ραγίσματα ή μικρά σπασίματα, λεκέδες, πόρους ή εξογκώματα και ξένα σωματίδια. Κατά την τοποθέτησή τους προτείνεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους αρμούς διαστολής τους αφού μια επιτυχημένη αρμολόγηση θα κρίνει το βαθμό απορρόφησης των συστολών και διαστολών που θα παρουσιάσουν τα πλακίδια λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας. Τέλος κατά την παραγγελία συστήνουμε να προμηθεύεστε πάντα ένα επιπλέον 7-10% σε περίπτωση μελλοντικής απώλειας. Στον τομέα του καθαρισμού προτιμήστε αλκαλικά καθαριστικά και νερό. Οι επίμονοι λεκέδες καθαρίζονται με μηχανικό τρόπο ή κατάλληλα απορρυπαντικά. Οι μη επισμαλτωμένες επιφάνειες καθαρίζονται ευκολότερα αν προηγουμένως έχουν καλυφθεί με ειδικό σφραγιστικό υλικό.

Οι επιλογές είναι απεριόριστες και το σίγουρο είναι πως στην αγορά θα ανακαλύψετε μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, σχέδια μα και σε τιμές που ικανοποιούν και το πιο απαιτητικό γούστο. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες του χώρου σας και διαλέξτε τα ιδανικά πλακίδια που θα τον αναδείξουν και θα υπηρετήσουν ιδανικά την έννοια του απόλυτου design.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων