Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Η πόρτα του σπιτιού μας

/Images/Articles/Εσωτερική_πόρτα.jpg
/Images/Articles/Εσωτερική_πόρτα_2.jpg
/Images/Articles/Εσωτερική_πόρτα_3.jpg
/Images/Articles/Εσωτερική_πόρτα_4.jpg
/Images/Articles/Εσωτερική_πόρτα_5.jpg
/Images/Articles/Εσωτερική_πόρτα_6.jpg

Θα τη συναντήσεις οπωσδήποτε στην είσοδο του σπιτιού. Πριν να μπεις στο υπνοδωμάτιο, στο λουτρό, στην αποθήκη, στο γκαράζ βρίσκεται εκεί και σου δίνει την ευκαιρία με μια κίνηση να δημιουργήσεις επικοινωνία μεταξύ των χώρων ή να τους απομονώσεις. Ο λόγος φυσικά για τις άκρως απαραίτητες πόρτες της κατοικίας. Είναι τελικά πολλές, και πέρα από το σημαντικό λειτουργικό τους ρόλο, αποτελούν αναπόσπαστο διακοσμητικό στοιχείο της κατοικίας μας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογής στις πόρτες. Τα διάφορα είδη εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς και διαμορφώνουν ανάλογα το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι πόρτες ανάλογα με τον προορισμό τους διαχωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Οι εξωτερικές πόρτες αποτελούν το διαχωριστικό στοιχείο του δημόσιου ή κοινόχρηστου χώρου από τον ιδιωτικό και συνήθως οι δύο όψεις τους υφίστανται διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος. Τοποθετούνται σε εισόδους κατοικιών, χώρων στάθμευσης, βοηθητικούς χώρους κλπ. Ο ρόλος τους στην ασφάλεια του εσωτερικού χώρου είναι πολύ σημαντικός, συνεπώς πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή τους. Επίσης, αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία στην αισθητική της πρόσοψης της κατοικίας. Οι εσωτερικές πόρτες εξυπηρετούν στο διαχωρισμό των χώρων της κατοικίας και πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις ώστε να διευκολύνουν την επικοινωνία των χώρων μεταξύ τους. Ανάλογα με τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής τους, μπορούν να διαθέτουν επιπλέον θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες ή ακόμα και να συντελέσουν στην πυρασφάλεια των χώρων. Οι εσωτερικές πόρτες αποτελούν σημαντικό στοιχείο στη διακοσμητική άποψη της κατοικίας και η επιλογή τους ενδείκνυται να γίνεται με επιμέλεια ώστε να εναρμονίζονται με το στυλ του εσωτερικού χώρου.

Ανάλογα με τη θέση και τη λειτουργία τους οι πόρτες προσφέρουν διαφορετικούς τρόπους ανοίγματος. Διακρίνονται κατά κύριο λόγο σε στρεφόμενες, συρόμενες και πτυσσόμενες. Στις στρεφόμενες, το φύλλο περιστρέφεται κατά τον κατακόρυφο άξονα της πλευράς που αναρτάται. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι περιστροφικές πόρτες (αλλέ-ρετούρ) που κλείνουν μόνες τους. Στις συρόμενες πόρτες τα φύλλα κινούνται παράλληλα προς τον τοίχο εξωτερικά είτε εισέρχονται σε διάκενο του τοίχου που έχει προβλεφθεί κατά τη κατασκευή του. Αποτελούνται από ένα ή δύο φύλλα που κινούνται αντιδιαμετρικά, αλλά υπάρχουν και συρόμενες πόρτες με περισσότερα φύλλα που κινούνται επάλληλα. Οι συρόμενες πόρτες έχουν το πλεονέκτημα ότι κατά το άνοιγμά τους δεν καταλαμβάνουν ωφέλιμο χώρο. Οι πτυσσόμενες πόρτες διαθέτουν φύλλα μικρών διαστάσεων, τα οποία διπλώνουν προς μία ή δύο κατευθύνσεις και κατασκευάζονται συνήθως από ελαφριά υλικά. Οι πτυσσόμενες πόρτες, όπως και οι αλλέ-ρετούρ, απαιτούν περιορισμένο χώρο για το άνοιγμά τους. Επιπλέον τρόπους ανοίγματος προσφέρουν οι γκαραζόπορτες, των οποίων το φύλλο μπορεί να τυλίγεται σε κυκλικό άξονα, να αναρτάται ολόκληρο προς την οροφή κλπ.

Κάθε πόρτα απαρτίζεται από τρία βασικά στοιχεία: Το πλαίσιο (κάσα), το φύλλο και το μηχανισμό, στον οποίο περιλαμβάνονται οι μεντεσέδες, οι κλειδαριές και οι χειρολαβές. Το πλαίσιο, ξύλινο ή μεταλλικό συνήθως, στερεώνεται σταθερά στο άνοιγμα με τζινέτια και πρέπει να μπορεί να φέρει το βάρος του φύλλου με τη βοήθεια των μεταλλικών εξαρτημάτων ανάρτησης. Τα μεταλλικά εξαρτήματα είναι βασικά στοιχεία για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της πόρτας. Το φύλλο ή τα φύλλα της πόρτας, τα οποία καθορίζουν και την τελική εικόνα της, κατασκευάζονται από διάφορα υλικά. Τα κύρια υλικά κατασκευής είναι το ξύλο, το μέταλλο, το πλαστικό (PVC), το γυαλί ή και συνδυασμοί αυτών.

Ξύλινες πόρτες κατασκευάζονται από πολλά είδη ξύλου, με την προϋπόθεση ότι στη φυσική του κατάσταση δεν παρουσιάζει ρωγμές, στρεβλώσεις, μεγάλους ή πυκνούς ρόζους και άλλες φυσικές ή τεχνολογικές ανωμαλίες. Τα σκληρά ξύλα είναι γενικά πιο ανθεκτικά, αλλά παρουσιάζουν δυσκολίες στην επεξεργασία τους και είναι πιο ακριβά. Τα μαλακά ξύλα είναι πιο οικονομικά και ευκατέργαστα αλλά χρειάζεται να υποστούν επεξεργασία ώστε να βελτιωθούν οι μηχανικές ιδιότητές τους. Για την κατασκευή ξύλινων θυρών πρέπει να εξασφαλίζεται χαμηλό ποσοστό υγρασίας στο ξύλο.

Οι ξύλινες πόρτες διακρίνονται κυρίως σε ταμπλαδωτές και πρεσαριστές. Σε κάθε περίπτωση για την κατασκευή του φύλλου δημιουργείται σκελετός με κατακόρυφους ορθοστάτες και οριζόντιες ή διαγώνιες τραβέρσες. Στις ταμπλαδωτές πόρτες μεταξύ των στοιχείων του σκελετού τοποθετούνται ταμπλάδες, δηλαδή ξύλινες πινακίδες από ξύλο μασίφ ή βιομηχανικά προιοντα ξύλου, όπως κόντρα πλακέ, μοριοσανίδες, ινοσανίδες κλπ, σε διάφορες διατομές, οι οποίες παραμένουν εμφανείς. Στις πρεσαριστές πόρτες τα κενά τμήματα του σκελετού, πληρώνονται με κυψελωτό χαρτόνι, μονωτικά υλικά, μοριοσανίδες ή άλλα ελαφρά υλικά, ανάλογα με τις απαιτήσεις θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Οι δύο όψεις του φύλλου επικαλύπτονται με λεπτά φύλλα από προϊόντα ξύλου, όπως κοντραπλακέ, πλακαζ, MDF κλπ και συμπιέζονται μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί συμπαγής κατασκευή. Οι πρεσαριστές πόρτες αποτελούν αρκετά οικονομική λύση, είναι ελαφρές και ανθεκτικές, όμως όταν χρησιμοποιούνται σαν εξωτερικές πόρτες, ενδείκνυται να κατασκευάζονται από ειδικά κόντρα πλακέ θαλάσσης, ώστε να αποφεύγεται η φθορά τους από την επίδραση της υγρασίας.

Μεταλλικές πόρτες κατασκευάζονται κυρίως από χάλυβα ή αλουμίνιο και συνήθως προορίζονται για εξωτερική χρήση, καθώς διαθέτουν υψηλή αντοχή στις καταπονήσεις και τις εναλλαγές της θερμοκρασίας. Ο χάλυβας είναι υλικό κατάλληλο για την κατασκευή άκαμπτων θυρών σε μεγάλες διαστάσεις, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως και στην κατασκευή πλαισίων. Τα διάφορα είδη ανοξείδωτου χάλυβα μάλιστα, δεν απαιτούν επιφανειακή προστασία ή κατεργασία. Οι πόρτες αλουμινίου κατασκευάζονται από προφίλ αλουμινίου το οποίο μπορεί να διαθέτει επιπλέον θερμομονωτικές ιδιότητες.

Για την κατασκευή θυρών από συνθετικά υλικά χρησιμοποιούνται κυρίως προφίλ από PVC, τα οποία δημιουργώντας πολλές κοιλότητες προσφέρουν καλύτερη θερμομόνωση. Ωστόσο είναι απαραίτητο να ενισχύονται από μεταλλικά στοιχεία ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία ακαμψία και αντοχή τους.

Το γυαλί χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή θυρών, είτε σε τμήματα του φύλλου είτε για την εξολοκλήρου κατασκευή του. Οι γυάλινες επιφάνειες ανάλογα με τον τύπο του γυαλιού, επιτρέπουν το φυσικό φωτισμό ή και την οπτική επικοινωνία των χώρων, αλλά μπορεί ο ρόλος τους να είναι απλά διακοσμητικός.

Συχνά στην κατασκευή θυρών χρησιμοποιούνται συνδυασμοί των υλικών ώστε να επιτευχθεί το ιδανικότερο αποτέλεσμα που θα προσφέρει τη ζητούμενη αντοχή, ασφάλεια, αισθητική εικόνα, καθώς και οικονομικό όφελος. Μένει λοιπόν να επιλέξουμε τον τύπο πόρτας που εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές μας ανάγκες.


Νομίδου Μαρίνα
αρχιτέκτονας μηχανικός