Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Κάγκελα-Κιγκλιδώματα / ΞΥΛΙΝΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Κάγκελα-Κιγκλιδώματα

/Images/Articles/ξυλινα_1.jpg
/Images/Articles/Σιδερένια_κάγκελα.jpg
/Images/Articles/Σιδερένια_κάγκελα_2.jpg
/Images/Articles/Σιδερένια_κάγκελα_3.jpg
/Images/Articles/Σιδερένια_κάγκελα_4.jpg

Τα κιγκλιδώματα κατασκευάζονται βασικά για να εξυπηρετήσουν ανάγκες προστασίας και ασφαλείας της κατοικίας μας, ταυτόχρονα όμως αποτελούν σπουδαίο στοιχείο στην αισθητική εικόνα της.

Τοποθετούνται σε μπαλκόνια, εξώστες, βεράντες, σκάλες, πατάρια και γενικότερα όταν το ύψος του επιπέδου σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο είναι μεγαλύτερο από 1,00 μέτρο. Κιγκλιδώματα κατασκευάζονται και ως προστατευτικά στοιχεία ανοιγμάτων, παραθύρων και πορτών, σταθερά ή κινητά: συρόμενα, ανοιγόμενα ή πτυσσόμενα. Συχνά χρησιμοποιούνται στις περιφράξεις για την ασφάλεια, αλλά και την οριοθέτηση του χώρου. Τέλος, κιγκλιδώματα τοποθετούνται και ως διαχωριστικά ή διακοσμητικά στοιχεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Τα κιγκλιδώματα ενδείκνυται να επιλέγονται έτσι ώστε να αρμόζουν στο στυλ και το ύφος του σχεδιασμού της κατοικίας, αλλά και να συνδυάζονται επιτυχώς με τα υπόλοιπα υλικά και στοιχεία κατασκευής. Οι επιλογές στα σχέδια των κιγκλιδωμάτων είναι πραγματικά απεριόριστες. Γεωμετρικά σχήματα ή περίτεχνα μοτίβα σε λιτές, σύγχρονες γραμμές ή παραδοσιακό στυλ, μπορούν να καλύψουν και το πιο εξεζητημένο γούστο. Βασική παράμετρο για την τελική επιλογή αποτελούν επίσης, οι απαιτήσεις συντήρησης, ανάλογα με τη χρήση τους και το υλικό κατασκευής, ειδικά όταν πρόκειται για κιγκλιδώματα εξωτερικού χώρου.

Στην κατασκευή των κιγκλιδωμάτων κυριαρχεί το μέταλλο, καθώς προσφέρει μεγάλη ευελιξία στη διαμόρφωση σχηματισμών και ιδιαίτερη αντοχή σαν υλικό. Για την κατασκευή μεταλλικών κιγκλιδωμάτων χρησιμοποιείται ο σίδηρος, ο μπρούτζος, το αλουμίνιο και το ανοξείδωτο inox. Τα πρώτα παραδοσιακά μεταλλικά κάγκελα κατασκευάζονταν από σίδηρο και κατ’ επέκταση χυτοσίδηρο, σε ποικιλόμορφους σχηματισμούς. Τα σιδερένια κιγκλιδώματα βαριά και στιβαρά, αποπνέουν αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Είναι μια αρκετά οικονομική λύση, ανάλογα βέβαια με το αντίστοιχο σχέδιο, και βάφονται σε οποιονδήποτε χρωματισμό επιθυμούμε. Ωστόσο, έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες στην συντήρηση. Ο σίδηρος δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς βαφή στο φυσικό του χρωματισμό. Πρέπει να προστατεύεται με αντιοξειδωτικές βαφές κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωσή του. Από την άλλη, τα μπρούτζινα κιγκλιδώματα, με τον ιδιαίτερο φυσικό χρωματισμό τους, οξειδώνονται μόνον επιφανειακά και δεν χρειάζονται βαφή. Έχουν όμως προβλήματα διατήρησης της επιφάνειάς τους στην αρχική της λαμπερή μορφή.

Το αλουμίνιο αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα υλικά στην κατασκευή κιγκλιδωμάτων. Προσφέρει μεγάλη αντοχή στην διάβρωση, ποικιλία σχεδίων, εφαρμογών και γενικότερα αισθητικών επιλογών. Υπάρχουν τρόποι περαιτέρω βελτίωσης των χαρακτηριστικών του αλουμινίου, ώστε αυτό να γίνει πιο ανθεκτικό ανάλογα με τις ανάγκες και εκάστοτε απαιτήσεις. Η επιφανειακή επεξεργασία με την μέθοδο της ανοδίωσης, δημιουργεί μία φυσική προστατευτική επίστρωση που αποτρέπει την οξείδωση και συνακόλουθα την διάβρωση του μετάλλου. Με τη μέθοδο αυτή, βέβαια, έχουμε σχετικά περιορισμένες χρωματικές επιλογές Από την άλλη, η βαφή του μετάλλου με την μέθοδο της ηλεκτροστατικής βαφής, μπορεί να δώσει ένα πολύ μεγάλο εύρος χρωματικών επιλογών, συνδυάζοντας άριστη αντοχή και ανθεκτικότητα. Ανάμεσα στις τελευταίες προτάσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά είναι τα συστήματα ανοδιωμένου κάγκελου αλουμινίου τύπου ΙΝΟΧ, που δίνουν μία μοντέρνα και κομψή αισθητική στο χώρο που τοποθετούνται. Η χρωματική αυτή απομίμηση σε κάγκελα αλουμινίου γίνεται με ηλεκτροστατική βαφή ή με ανοδιωμένο αλουμίνιο σε χρώμα inox.

Τα αυθεντικά inox κάγκελα, διαφέρουν σημαντικά από αυτά με χρωματική απομίμηση inox και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το inox είναι ένα κράμα μετάλλων που θέλει κάποιο χρόνο ωρίμανσης. Με την πάροδο του χρόνου και την κατάλληλη κατεργασία καθίσταται ανοξείδωτο. Έτσι αποκτά μηδενικές συνθήκες συντήρησης και προσφέρεται ιδιαίτερα σε εφαρμογές εξωτερικού χώρου, καθώς δεν προσβάλλεται από τις καιρικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες. Τα κάγκελα inox, σε συνδυασμό με τους συνδέσμους και τα παρελκόμενα εξαρτήματά τους, διατίθενται σε πληθώρα σχεδίων και μεγάλη ποικιλία παραλλαγών. Το αισθητικό αποτέλεσμα των κιγκλιδωμάτων με τον ιδιαίτερο χρωματισμό του inox, διακρίνεται για την πολυτέλεια και το μινιμαλιστικό ύφος της τεχνικά άρτιας κατασκευής. Βέβαια, τα κιγκλιδώματα με inox κάγκελα είναι αρκετά δαπανηρή επιλογή.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις των καταναλωτών η συνεργασία μετάλλου και γυαλιού στα κιγκλιδώματα. Ειδικά κρύσταλλα ασφαλείας στηριζόμενα με εναλλακτικές μεθόδους σε μεταλλικά στοιχεία, επιτυγχάνουν ένα αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Η διαφάνεια των κρυστάλλων εξασφαλίζει την απεριόριστη θέα προς τον περιβάλλοντα και ανταποκρίνεται σε πολλαπλούς συνδυασμούς με άλλα υλικά. Αυτού του τύπου τα κιγκλιδώματα είναι επίσης μια δαπανηρή επιλογή, εξισορροπεί όμως τις σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις σε συντήρηση.

Μια διαφορετική επιλογή είναι τα κιγκλιδώματα από ξύλο. Ξύλινα κιγκλιδώματα συναντώνται κυρίως σε κατοικίες παραδοσιακού τύπου, αλλά καλύπτουν εξαιρετικά και τις απαιτήσεις των πλέον σύγχρονων γραμμών. Το ξύλο ως φυσικό υλικό εμφανίζεται ιδιαίτερα οικείο και ζεστό σε κιγκλιδώματα εσωτερικών χώρων και συνδυάζεται αρμονικά με πληθώρα υλικών στους εξωτερικούς χώρους. Ξύλινα κάγκελα ή σανίδες σε ποικιλία μεγεθών, τοποθετημένες οριζόντια ή κάθετα, δημιουργούν επιφάνειες διάτρητες μέχρι και συμπαγείς στα κιγκλιδώματα, προσδίδοντας στο σύνολο της κατασκευής μια ιδιαίτερα ελκυστική εικόνα. Η συντήρηση των ξύλινων κιγκλιδωμάτων, βέβαια, ειδικά όταν τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους, χρειάζεται προσοχή. Παρότι η εξέλιξη στην κατεργασία του ξύλου και η χρήση των κατάλληλων βερνικιών, του αποδίδουν υψηλές αντοχές, επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες και απαιτεί τακτική συντήρηση.

Τα κιγκλιδώματα που κατασκευάζονται για να μας προστατέψουν από τις υψομετρικές διαφορές, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ασφαλή και να τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Το τελικό ύψος της κουπαστής των κιγκλιδωμάτων ενδείκνυται να φτάνει το 1,00 μέτρο, παρότι το ελάχιστο απαιτούμενο ύψος ορίζεται στα 90 εκατοστά. Για ύψος μεγαλύτερο των 12 μέτρων, το κιγκλίδωμα πρέπει να είναι 1,10 μέτρα. Τα κενά που σχηματίζονται ανάμεσα στα κάγκελα είναι πιο ασφαλή όταν είναι μικρότερα των 15 εκατοστών ώστε να μην μπορεί να χωρέσει ανάμεσα ένα μικρό παιδί, χωρίς βέβαια να παραλείπεται το επιπλέον προστατευτικό ασφαλείας. Για την τελική μας επιλογή λοιπόν, πέρα από τους οικονομικούς και αισθητικούς παράγοντες, ενδείκνυται να συνυπολογίζουμε και τις παραμέτρους ασφαλείας των κιγκλιδωμάτων.Νομίδου Μαρίνα
Αρχιτέκτων μηχανικός