Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ένα μικρό, αλλά λειτουργικό μπάνιο

/Images/Articles/Μικρό_μπάνιο.jpg
/Images/Articles/Μικρό_μπάνιο_2.jpg
/Images/Articles/Μικρό_μπάνιο_3.jpg
/Images/Articles/Μικρό_μπάνιο_4.jpg
/Images/Articles/Μικρό_μπάνιο_5.jpg
/Images/Articles/Μικρό_μπάνιο_6.jpg
/Images/Articles/Μικρό_μπάνιο_7.jpg

Στην Ελλάδα το μπάνιο ήταν ένας παρεξηγημένος χώρος. Οι παλιοί το θυμούνται στην αυλή εκτός σπιτιού, αλλά ακόμη και όταν μπήκε εντός, καταλάμβανε τον πιο ανήλιαγο χώρο με τα λιγότερα δυνατά τετραγωνικά. Σήμερα, η αντίληψη ότι το λουτρό είναι ένα αναγκαίο κακό που πρέπει να περιοριστεί έχει αλλάξει. Παρόλα αυτά στις περισσότερες πολυκατοικίες παραμένει η ίδια συνθήκη, με μικρά μπάνια που «βλέπουν» σε φωταγωγό, ενώ όταν χτίζει κάποιος από την αρχή, προτιμά να έχει πιο πολύ χώρο στο σαλόνι ή στο καθιστικό , παρά στα μπάνια (και στα υπνοδωμάτια αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Αν είστε λοιπόν από αυτούς που έχουν ένα μικρό μπάνιο, αλλά και από εκείνους που επιθυμούν ένα πιο ευρύχωρο, υπάρχουν τρόποι για να το κάνετε λειτουργικό.

Μια έξυπνη λύση για να κερδίσετε χώρο είναι να εντοιχίστε το καζανάκι. Γίνεται εύκολα ακόμη και σε υπάρχουσες τοιχοποιίες (από τούβλο ή γυψοσανίδα) με μια μικρή παρέμβαση. Το εντοιχισμένο καζανάκι έχει ένα μικρό πάχος 8 εκατοστών. Εάν χαλάσει, αρκεί να αφαιρέσετε την εμφανή πλακέτα, το κουμπί που ενεργοποιεί το καζανάκι δηλαδή, για να έχετε επαρκή πρόσβαση στο εσωτερικό του. Έτσι θα μπορέσετε να τοποθετήσετε μια επιδαπέδια ή κρεμαστή λεκάνη που δεν θα είναι πολύ παρεμβατική στο χώρο. Μιας και μιλάμε για το καζανάκι, να αναφέρουμε εδώ, ότι καλό είναι να επιλέγουμε πλακέτα δύο προγραμμάτων, ένα που απελευθερώνει πολύ νερό και ένα που απελευθερώνει τη μισή ποσότητα. Είναι και αυτό ένα είδος εξοικονόμησης: χρημάτων αλλά και νερού για το περιβάλλον.

Όσον αφορά τον νιπτήρα, μη μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε έναν κρεμαστό ή επιδαπέδιο ελεύθερης τοποθέτησης, καθώς αυτοί δε διαθέτουν χώρους αποθήκευσης. Προτιμήστε καλύτερα έναν με πλαϊνές προεκτάσεις, ένθετο ή επικαθήμενο σε έπιπλο με ντουλάπια και ράφια. Έτσι θα έχετε διάφορους χώρους τακτοποίησης γύρω από τη γούρνα του νιπτήρα, αλλά και από κάτω του. Μπορείτε ακόμη να διαλέξετε, εάν σας αρέσει η αισθητική του, έναν καθρέπτη-ντουλάπι για να αποθηκεύετε τα καθημερινά σας μικροαντικείμενα και καλλυντικά. Γενικά οι καθρέπτες προσθέτουν πολύ στον χώρο και τον δείχνουν μεγαλύτερο. Τολμήστε να τοποθετήσετε έναν από τοίχο σε τοίχο!

Εάν σας απασχολεί ακόμη το θέμα του χώρου, ίσως ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε μια για πάντα από τη μπανιέρα σας. Με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, λίγοι είναι αυτοί που έχουν πια την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά και την οικονομική, να τη γεμίζουν, ενώ το επιχείρημα για το πλύσιμο της κουβέρτας και των χαλιών δε πιστεύουμε ότι είναι αρκετό, για να κρατήσετε στο μπάνιο σας ένα ογκώδες έπιπλο. Μια ντουζιέρα στη θέση της είναι πιο πρακτική και κυρίως πιο προσβάσιμη από παιδιά και μεγάλους ανθρώπους. Έχοντας τη γυάλινη καμπίνα, η ντουζιέρα εξοικονομεί χώρο και οπτικά, καθώς η διαφάνεια εξαφανίζεται αφού δε «διαβάζεται» από το μάτι ως όγκος. Οι διαστάσεις μιας ντουζιέρας ξεκινούν από λιγότερο 1 τμ επιφάνειας, πράγμα που σημαίνει πως την ίδια θέση που θα καταλάμβανε μια απλή μπανιέρα, μπορεί να κατέχει μια πολύ άνετη ντουζιέρα. Πάντως ένα καλό αντεπιχείρημα παραμένει η τιμή μιας ντουζιέρας σε σχέση με αυτήν της μπανιέρας, που είναι αρκετά πιο υψηλή, ειδικά αν συνοδεύεται και από στήλη υδρομασάζ και λοιπά ανάλογα αξεσουάρ. Μπορείτε όμως να εξοικονομήσετε χρήματα κάνοντας την χτιστή, γωνιακή, με λιγότερα τζάμια ή ακόμη και με τη χρήση πλεξιγκλάς.

Επίσης, στη θέση ενός απλού θερμαντικού σώματος μπορείτε να προτιμήστε μια πετσετοκρεμάστρα. Δεν είναι ότι καταλαμβάνει λιγότερο σε τετραγωνικά χώρο, όσο ότι τον χώρο αυτόν τον καταλαμβάνει καθ’ ύψος, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως στήριγμα για τις πετσέτες, τις οποίες κρατάει στεγνές και ζεστές. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σχέδια και χρώματα για όλα τα γούστα.

Πέρα από τα εργονομικά έπιπλα υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι ένας χώρος είναι μεγαλύτερος. Το φως για παράδειγμα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Μια κρυφή εστία συμβάλλει σε έναν διάχυτο φωτισμό, που σε συνδυασμό με το ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την ακριβή προέλευση του, ο χώρος φαντάζει μεγαλύτερος. Φυσικά ένα παράθυρο που θα βάζει ήλιο και είναι το ιδανικό. Γενικά όσο πιο φωτεινός είναι ο χώρος σας, τόσο πιο μεγάλος θα φαίνεται, γι’ αυτό προτιμήστε και υλικά με ανοιχτά χρώματα στους τοίχους.

Μπορείτε ακόμη να δημιουργήσετε περισσότερες επιφάνειες κάνοντας την οροφή πτυχωτή με τη χρήση γυψοσανίδων. Χωρίζοντάς την σε κλιμακωτά μέρη, δημιουργώντας έναν θολίσκο ή ένα τετράγωνο ψευδοταβάνι μαζί με την χρήση του κρυφού φωτισμού, ο χώρος σας θα φαίνεται σίγουρα ψηλότερος.

Τέλος, επιλέξτε πλακάκια μεγάλων διαστάσεων στο δάπεδο και στους τοίχους, που θα αλλάξουν την κλίμακα του χώρου σας, δείχνοντάς τον έτσι μεγαλύτερο.

Το μπάνιο αλλάζοντας σήμερα χρήση, ανάγεται πλέον σε έναν χώρο χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Είτε κάνετε λοιπόν ανακαίνιση, είτε φτιάχνετε το χώρο του μπάνιου εξ’ αρχής, σκεφτείτε λύσεις που θα κάνουν πιο ευρύχωρο και πιο λειτουργικό έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού σας.

Αννεζίνα Δαμπολιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.