Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρολογικά-Φωτισμός / ΦΩΤΙΣΜΟΣ-ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Φως! Περισσότερο φως! *

/Images/Articles/Φωτιστικό_με_γυψοσανίδα.jpg
/Images/Articles/Φωτιστικό_με_γυψοσανίδα_2.jpg
/Images/Articles/Φωτιστικό_με_γυψοσανίδα_3.jpg
/Images/Articles/Φωτιστικό_με_γυψοσανίδα_4.jpg
/Images/Articles/Φωτιστικό_με_γυψοσανίδα_5.jpg

Τα φωτιστικά στοιχεία έχουν αναχθεί στις μέρες μας από λειτουργικά κομμάτια σε πραγματικά έργα τέχνης. Από τη μια η τεχνολογία και τα υλικά που αναπτύσσονται γρήγορα, από την άλλη ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών για την ανακάλυψη πρωτότυπων σχεδίων, έχουν δημιουργήσει μια τεράστια ποικιλία σε φωτιστικά αντικείμενα, με επιλογές που καλύπτουν όλα γούστα και τα διακοσμητικά στυλ. Ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησής τους τα φωτιστικά χωρίζονται σε κάποιες κατηγορίες εκ των οποίων η κάθε μια εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες φωτισμού.

Φωτιστικά οροφής

Τα φωτιστικά που τοποθετούνται στην οροφή θεωρούνται ιδανικά για τη δημιουργία γενικού φωτισμού σε ένα χώρο, ο οποίος ενδεχομένως να εμπλουτιστεί έπειτα και με επιπρόσθετες πηγές φωτισμού. Πέρα από εκείνα που μπαίνουν ένθετα δημιουργώντας κρυφούς φωτισμούς, τα κρεμαστά φωτιστικά, από τους βαρείς πολυελαίους μέχρι τα σφαιρικά φανάρια από ρυζόχαρτο, καλά κρατούν. Η τελευταία λέξη της μόδας πάντως τα θέλει λιτά και γυμνά. Τα strip lights είναι φωτιστικές μπάρες που κρέμονται από το ταβάνι, ταιριάζουν μάλλον σε βιομηχανικά στυλ και αποτελούν το αντίδοτο για τον κρυφό φωτισμό που φαίνεται πως παραφορέθηκε. Στο σαλόνι, στην κουζίνα, στην κρεβατοκάμαρα ή στον χώρο υποδοχής τα φωτιστικά οροφής είναι ο πιο απλός τρόπος να δημιουργήσετε σταθερό φως με προσωπικότητα σε έναν χώρο.

Επιτραπέζια και επιδαπέδια φωτιστικά

Τα επιτραπέζια με τα επιδαπέδια φωτιστικά μοιάζουν πολύ μεταξύ τους με τα δεύτερα να φαντάζουν μικρογραφίες των πρώτων. Πάντως τα επιδαπέδια φωτιστικά παρουσιάζουν πιο τολμηρά σχέδια από τα επιτραπέζια, καθώς είναι απελευθερωμένα από την εξάρτησή τους από άλλα έπιπλα. Τα επιδαπέδια φωτιστικά δημιουργούν επαρκή φωτισμό ώστε να φωτίσουν εξολοκλήρου μια επιμέρους ενότητα ενός χώρου, ενώ τα επιτραπέζια δρουν συνήθως συμπληρωματικά ως εστίες τοπικού φωτισμού σε ένα δωμάτιο. Πάνω σε γραφεία, κομοδίνα, κονσόλες, τραπεζάκια σαλονιού, τα επιτραπέζια φωτιστικά όπου και αν τοποθετηθούν δημιουργούν ζεστή ατμόσφαιρα σε διάφορες γωνιές του σπιτιού, ιδιαιτέρως εάν ο λαμπτήρας τους παράγει θερμό φως. Το καπέλο είναι σχεδόν πάντα απαραίτητο αξεσουάρ και των δύο κατηγοριών. Έτσι οι παραλλαγές που θα βρείτε στην αγορά αφορούν συνήθως το υλικό και το σχήμα του καπέλου. Οι πιο κλασσικοί μπορείτε να παραγγείλετε υφασμάτινο καπέλο που θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα λευκά είδη του δωματίου (ταπετσαρία καναπέ, κουρτίνα, κουβερλί).

Φωτιστικά σποτ

Είναι οι πρωταγωνιστές του κρυφού φωτισμού. Μπαίνουν ένθετα στην ψευδοροφή δημιουργώντας πολλές μικρές φωτιστικές εστίες πάνω από τα σημεία που πρέπει σε μεγάλα ή μικρά δωμάτια, από το σαλόνι μέχρι το μπάνιο ή ακόμη και τη ντουλάπα. Ακόμη τα σποτ με την κατευθυνόμενη δέσμη τους χρησιμοποιούνται για φωτισμό ανάδειξης ιδιαιτέρων διακοσμητικών στοιχείων του χώρου, όπως έναν πίνακα. Σποτ υπάρχουν στην αγορά και με μορφή κλιπ. Τα χαριτωμένα αυτά φωτιστικά, δημιουργούν σημειακό φωτισμό διακόσμησης ή ακόμη και μελέτης. Το ατού τους είναι η εύκολη τοποθέτηση αφού γαντζώνονται -συνήθως σε ράφια- σε όποιο σημείο θέλετε.

Φωτιστικά τοίχου

Οι γνωστές σε όλους μας απλίκες σε σύγχρονες παραλλαγές τους, όπως οι μίνιμαλ φωτιστικές πλακέτες, ρίχνουν το φως στον τοίχο στον οποίο είναι τοποθετημένες δημιουργώντας έτσι έμμεσο φωτισμό. Ένας τέτοιος φωτισμός είναι ιδανικός για χώρους χαλάρωσης όπου δε θέλουμε να δημιουργούνται λάμψεις, όπως για παράδειγμα σε μια κρεβατοκάμαρα ή ένα μπάνιο. Όσο πιο ανοιχτό το χρώμα του τοίχου τόσο καλύτερη η απόδοση του φωτός, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε την τοποθέτηση τέτοιων φωτιστικών σε τοίχους με ατέλειες. Πέρα από την ποικιλία των φωτιστικών τοίχου σε σχέδια, ποικιλία θα βρείτε και στο σχήμα της δέσμης του φωτός που ρίχνουν στον τοίχο, δίνοντας πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα έμμεσου φωτισμού. Τα φωτιστικά τοίχου δεν τοποθετούνται μόνο ψηλά στο χώρο αλλά και χαμηλότερα. Μικρά φωτιστικά στοιχεία μπορούν παραδείγματος χάριν να αναδείξουν έναν διάδρομο ή να φωτίσουν μια σκάλα στο ύψος των ποδιών.

Το πρώτο βήμα για να φωτιστεί ένας χώρος είναι να μελετηθούν οι ανάγκες του σε φωτισμό, σύμφωνα με τη χρήση, τον ίδιο το χρήστη, αλλά και τον προσανατολισμό του δωματίου. Άρα είναι πιο σημαντικό να ξέρουμε πρώτα το πόσο και το πώς πρέπει να φωτιστεί ο χώρος και ύστερα να αποφασίζουμε με τι.

* «Φως! Περισσότερο φως!» φέρεται να είναι τα τελευταία λόγια του Γκαίτε


Αννεζίνα Δαμπολιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.