Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Πράσινο Ενεργειακό Σπίτι / ΜΕΛΕΤΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Αισθητική και φωτοβολταϊκά

/Images/Articles/Φωτοβολταϊκό_υαλοπέτασμα.jpg
/Images/Articles/Αισθητική_και_φωτοβολταϊκά.jpg
/Images/Articles/Εύκαμπτα_φωτοβολταϊκά_πάνελ.jpg
/Images/Articles/Μεμβράνες.jpg
/Images/Articles/Φωτιστικό_με_φωτοβολταϊκά.jpg
/Images/Articles/Φωτοβολταϊκά_κεραμίδια.jpg

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα παρέχουν τη δυνατότητα άμεσης μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρισμό, χωρίς χρήση καυσίμων. Η στέγη καθώς και η όψη του κτιρίου αναμφίβολα αποτελούν μία τεράστια ανεκμετάλλευτη πηγή ενέργειας και άρα οφείλουν -μέσω του ενεργειακού συστήματος των φωτοβολταϊκών- να παράγουν, πιο αποτελεσματικά από ποτέ, ηλεκτρικό ρεύμα και θερμότητα από τον ήλιο.

 

Τα παραδοσιακά φωτοβολταϊκά συστήματα είναι συλλέκτες  που τοποθετούνται σε κεκλιμένες στέγες και επίπεδα δώματα, χωρίς όμως να έχουν σχεδιαστεί για κτιριακή ενσωμάτωση. Σίγουρα, μέχρι τη δεκαετία του '90, το πρωταρχικής σημασίας "μέλημα" τους ήταν η απόδοση των φ/β στοιχείων. Όταν όμως η τελική εικόνα στερείται αισθητικής και θίγει τη συνολική μορφή του κτιρίου και του άμεσου περιβάλλοντος του, ο κλάδος των αρχιτεκτόνων προβληματίζεται.

 

Τα φωτοβολταϊκά κεραμίδια (άμορφα, πολυκρυσταλλικά και μονοκρυσταλλικά) δίνουν λύση στο ζήτημα της αισθητικής, ενώ συνάμα τοποθετούνται, μεταφέρονται και εγκαθίστανται εύκολα όπως τα συνήθη κεραμίδια. Στην αγορά κυκλοφορούν εύκαμπτα φ/β πανέλα από άμορφο πυρίτιο, που μπορούν να ενσωματώνονται σε καμπύλες επιφάνειες. Η απόδοσή τους  είναι ανώτερη των παραδοσιακών πανέλων σε επίπεδη τοποθέτηση, αρκεί να χρησιμοποιείται σχεδόν διπλάσια επιφάνεια φ/β. Τα φωτοβολταϊκά υαλοπετάσματα (BIVP) αποτελούνται από ένα λεπτό στρώμα άμορφου πυριτίου που είναι ενσωματωμένο μεταξύ δύο υαλοπετασμάτων. Πέρα από την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, δίνεται η δυνατότητα φυσικού φωτισμού και εξοικονόμησης χρημάτων από δομικά υλικά. Επίσης, τα φωτοβολταϊκά υαλοπετάσματα προωθούν το μοντέρνο σχεδιασμό και τις καινοτόμες αρχιτεκτονικές προτάσεις (green houses). Οι φωτοβολταϊκές στεγανωτικές (υγρομονωτικές) μεμβράνες τοποθετούνται σε παράλληλη διάταξη στις οροφές των κτιρίων επεκτείνοντας σημαντικά την προς κάλυψη επιφάνεια στέγης και συνεπακόλουθα την παραγόμενη ενέργεια. Επισκευάζονται γρήγορα - οικονομικά και έχουν εγγύηση για 30 χρόνια αποδοτικής λειτουργίας. Ο βραβευμένος σχεδιασμός των φωτοβολταϊκών φωτιστικών αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια σε στοιχεία συσσώρευσης - μπαταρίες και εν συνεχεία την αποδίδει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο σύστημα φωτιστικών, απόλυτα ανθεκτικό σε ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και φιλικό προς το περιβάλλον.

 

Υπάρχουν όμως και λιγότερο εντυπωσιακές προτάσεις που εμπλέκουν τη συμβατική λύση των παραδοσιακών φ/β πανέλων, χωρίς να θυσιάζεται η αρχιτεκτονική για χάρη της απόδοσης. Για την αισθητική οργάνωση των δωμάτων και στεγών, ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) αναφέρει συγκεκριμένα:

  • Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στοιχείων     πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου       ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.
  • Σε περίπτωση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών στοιχείων σε στέγες, θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του όγκου της στέγης, ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει 0,50 μ. από το περίγραμμα αυτής, ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική εικόνα του κτιρίου.
  • Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που τοποθετούνται στο δώμα του κτιρίου θα πρέπει να οριοθετούνται περιμετρικά με στηθαίο συμπαγές μέγιστου ύψους 1,20 μ., για αισθητικούς λόγους και για την προστασία της εγκατάστασης. Η απόσταση από το στηθαίο του δώματος πρέπει να είναι εσωτερικά αυτού 1,00 μ., για λόγους ασφάλειας.

 

Ωστόσο, τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν έναν σχεδιαστικό πειρασμό για τους αρχιτέκτονες, μια και η ανάγκη για ορθή χρήση της ηλιακής ενέργειας επιβάλει νέα κριτήρια για την κατασκευή. Οι αρχιτέκτονες μπορούν να καταστήσουν την καινοτόμο ηλιακή λύση εφικτή, ακολουθώντας μια ενεργειακή στρατηγική από τα αρχικά στάδια του σχεδιασμού (και όχι εκ των υστέρων). Τα φωτοβολταϊκά συστήματα οφείλουν να αναδεικνύουν τον άρτιο σχεδιασμό και να εφάπτονται με τη συνθετική ιδέα του εκάστοτε κτιριακού κελύφους. Οι διαστάσεις, η υφή, το χρώμα, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά με το συνολικό ύφος του κτιρίου, για ένα αισθητικά αποδεκτό αποτέλεσμα και μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική λύση.

 

MCUBE αρχιτεκτονικό γραφείο