Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Επιλογή κατάλληλου τρόπου θέρμανσης

/Images/Articles/θερμανση_2.jpg
/Images/Articles/θερμανση_3.jpg
/Images/Articles/θερμανση_1.jpg

Από τότε που ο άνθρωπος ξεκίνησε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου προσπάθησε να ελέγξει και να προσαρμόσει τις συνθήκες του άμεσου περιβάλλοντός του έτσι ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο διαβίωσης. Έτσι η μεγαλύτερη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία θεωρείται η στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος μετέφερε τη φλόγα στη σπηλιά του καταφέρνοντας να δημιουργήσει, έστω και σε πολύ μικρό βαθμό, ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας στο μέρος που διέμενε.

Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία εξελίχθηκε και ο άνθρωπος πλέον είναι σε θέση να επηρεάζει σχεδόν απόλυτα τις θερμοκρασιακές συνθήκες στο περιβάλλον του. Πληθώρα διαφορετικών τρόπων θέρμανσης, κάθε ένας με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του και ο κάθε ένας που θέλει να δημιουργήσει την καινούρια του εστία ή να αναπαλαιώσει την παλαιά πρέπει να επιλέξει έναν εξ αυτών, μια επιλογή που κατά πάσα πιθανότητα θα τον συντροφεύει για πάρα πολλά χρόνια. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, η επιλογή πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και σύνεση προκειμένου να εξασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα με το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό, αλλά και περιβαλλοντικό, κόστος. Για να δούμε λοιπόν ποια είναι σήμερα τα βασικά είδη για θέρμανση οικίας.

Υπάρχουν δύο τρόποι να θερμάνει κανείς κάποιο χώρο. Είτε να παράξει θερμότητα είτε να μεταφέρει θερμότητα από έναν χώρο σε έναν άλλον. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στην πρώτη κατηγορία.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος θέρμανσης στη χώρα μας είναι η καύση πετρελαίου σε έναν καυστήρα, η μεταφορά της θερμότητας μέσω του νερού και η απόδοσή της στον αέρα μέσω κατάλληλων θερμαντικών σωμάτων. Μέθοδος δοκιμασμένη, με πολλές εναλλακτικές λύσεις, ικανοποιητικά αποτελέσματα και καλή ποιότητα θέρμανσης.

Ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της παραπάνω μεθόδου είναι η χρησιμοποίηση πολλών και σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλων θερμαντικών σωμάτων τα οποία καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο μέσα στο σπίτι. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ενδοδαπέδιο σύστημα στο οποίο απλώνονται σωλήνες στο δάπεδο του σπιτιού και κυκλοφορεί μέσα σε αυτές το ζεστό νερό από το λέβητα. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε ολόκληρο το δάπεδο σαν ένα θερμαντικό σώμα. Πέραν του μεγάλου πλεονεκτήματος της εξασφάλισης χώρου, το ενδοδαπέδιο σύστημα είναι και αποδοτικότερο, καθώς έχει μεγαλύτερη επιφάνεια συναλλαγής θερμότητας και δεν απαιτείται υψηλή θερμοκρασία νερού. Το κακό όμως είναι ότι το δάπεδο αργεί να ζεσταθεί και να αποδώσει τη θερμότητα στο χώρο, άρα συστήνεται για περιοχές με αρκετό κρύο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μη χρειάζεται να σταματάει ποτέ η λειτουργία του συστήματος και να κρυώνει το δάπεδο.

Αντί για πετρέλαιο υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Είναι οικονομικότερο του πετρελαίου και η καύση του έχει πολύ λιγότερες βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον. Επίσης δε χρειάζεται δεξαμενή καθώς υπάρχει δίκτυο μεταφοράς. Το όλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το δίκτυο δεν έχει καλύψει ακόμα ικανοποιητικό ποσοστό των πόλεων και άρα οι ιδιοκτήτες πρέπει ή να επιβαρυνθούν με όλο το κόστος του δικτύου μέχρι την πόρτα τους ή να περιμένουν μια τυχόν επέκταση του δικτύου.

Ένας άλλος τρόπος ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως παλαιότερα είναι η χρήση θερμοπομπών και θερμοσυσσωρευτών. Η βασική ιδέα είναι ότι ηλεκτρικό ρεύμα κυλάει και μέσω ηλεκτρικών αντιστάσεων μετατρέπεται σε θερμότητα. Στους θερμοπομπούς αποδίδεται άμεσα στο περιβάλλον ενώ στους θερμοσυσσωρευτές αποθηκεύεται σε πυρότουβλα και αποδίδεται αργότερα. Σκοπός είναι, στη δεύτερη περίπτωση, να εκμεταλλευτείς φτηνό νυχτερινό ρεύμα για να έχεις θέρμανση την ημέρα. Στα θετικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι απεξαρτάσαι από την αγωνία για τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου, ενώ δεν απαιτείται καθόλου βοηθητικός χώρος για λέβητα, καυστήρα, δεξαμενή. Όμως επειδή οι ηλεκτρικές αντιστάσεις αναπτύσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες ο αέρας που θερμαίνεται από αυτές χάνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τη σχετική του υγρασία. Έτσι γίνεται ξηρός με πολύ άσχημες συνέπειες για ανθρώπους με ευαισθησία στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά ακόμα και για απόλυτα υγιείς.

Πέρα από την κύρια θέρμανση ενός χώρου υπάρχουν και οι βοηθητικές. Μια εξ’ αυτών είναι το ενεργειακό τζάκι. Και αναφέρομαι στο ενεργειακό και όχι στο παραδοσιακό για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Το παραδοσιακό τζάκι στην πραγματικότητα δε ζεσταίνει αλλά κρυώνει το χώρο. Και αυτό γιατί από την καμινάδα του μαζί με τα καυσαέρια φεύγει και ένα μεγάλο ποσοστό από τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού, για τον οποίο έχουμε ξοδέψει ενέργεια και χρήματα για να τον ζεστάνουμε. Στο ενεργειακο τζάκι από την άλλη, ο απαιτούμενος για την καύση αέρας εισέρχεται μέσω ειδικών θυρίδων από τον εξωτερικό χώρο ενώη κλειστή εστία δεν επιτρέπει στον εσωτερικό θερμό αέρα να διαφύγει στο περιβάλλον. Η καμινάδα στη διαδρομή της στο εσωτερικό του σπιτιού περιβάλλεται με ειδικά θερμομονωτικά υλικά. Στο χώρο αυτό ο αέρας θερμαίνεται και μέσω θυρίδων αποδίδεται στο εσωτερικό του σπιτιού αυξάνονταςτ η θερμοκρασία του. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με φυσική κυκλοφορία είτε με τη χρήση κάποιου ανεμιστήρα, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την απόδοσή του.

Στη βοηθητική θέρμανση μπορούμε βεβαίως να αναφερθούμε και σε κάθε είδους θερμάστρες, είτε ηλεκτρικές είτε με καθαρό πετρέλαιο, οι οποίες είναι όμως καθαρά τοπικού χαρακτήρα και τελείως ασύμφορες οικονομικά. Ενδεικνύονται όμως για περιπτώσεις όπου απαιτείται μια γρηγορη και τοπικού χαρακτήρα θέρμανση για περιορισμένο χρόνο.

Καταλήγωντας λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι η απόφαση για το τι τύπο θέρμανσης θα χρησιμοποιήσουμε στην κατοικία μας είναι αρκετά σοβαρή και πρέπει να λαμβάνεται παίρνοντας υπόψη αρκετούς παράγοντες. Συνιστάται λοιπόν να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας και αν έχουμε ακόμα αμφιβολίες να λαμβάνουμε τη γνώμη ενός ειδικού, προκειμένου να αποφεύγονται μη αποδοτικές ή ασύμφορες οικονομικά λύσεις.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος